16 Mei 2017 – Mijn kasboek

Ok√©, laat ik er geen doekjes om winden. Er is iets waar ik heel goed in ben, of juist heel slecht, afhankelijk van welke kant je het bekijkt. Geld verdienen kan ik, geld uitgeven kan ik ook. Die twee schijnen in balans te moeten zijn, tenminste dat is wat slimme geldmensen zeggen die daar ook nog eens lang voor geleerd hebben. Je zou denken dat zij er dus wel iets zinnigs over te zeggen hebben… Om misverstanden te voorkomen, ik geef geen geld uit wat ik niet heb, maar soms zou ik willen dat ik niet ongemerkt 500 (voorbeeld) euro kwijt ben aan nieuwe sokken, lunchen buiten de deur en een lampenbolletje want ja die was nu eenmaal stuk. Natuurlijk koop ik geen sokken voor 500 euro, maar ik bestel nieuwe schoenen voor Melle want ja die worden te klein. Ik koop sandalen voor hem want als het te warm is voor dichte schoenen moet hij nog een optie hebben. Ik loop bij de Hema naar binnen want ik heb een vleesthermometer nodig. Ik kom thuis met een extra pan, nieuwe handdoeken, bijpassende theedoeken en nog meer zooi. En oh ja, ik nam ook een vleesthermometer mee ūüėČ

Een gierig mens vindt niemand gezellig

Ik ben natuurlijk niet helemaal van gisteren en ik begrijp dat als ik niet 1 paar sokken bestel maar 5 paar, ik dan beduidend meer geld kwijt ben dan ik had gehoopt. Al die tientjes tikken gewoon aan en iedereen die kan rekenen snapt dat tientjes honderdjes worden. Maar, wat is hier nu aan te doen? Ik ga natuurlijk niet mijn hele bankrekening tentoonstellen, want ik wil ook nog wat aan de verbeelding overlaten. Maar het lijkt me leuk om jullie mee te nemen in mijn zoektocht naar de verloren euro’s. Misschien blijft het bij verloren euro’s omdat ik misschien tot de verassende conclusie kom dat ik alleen maar super effici√ęnt bezig ben, maar ergens zegt een stemmetje dat die verloren euro’s best eens honderdjes zouden kunnen worden.

Hoe ik dit wil gaan doen? Mezelf keihard confronteren met mijn bankafschriften, uitgaven onder de loep zeg maar… Wie weet kan ik mezelf verassen en patronen doorbreken. Ik zou wel eens een een paar weken op een streng budget willen en wie weet kan ik nog wat extra sparen. Jullie moeten weten, ik ben dol van sparen en ik maak liever geld over naar mijn spaarrekening dan dat ik mijn pinpas door een automaat trek in een winkel. Ik hoor dus niet tot de groep big spenders, maar blijkbaar ook niet tot de oppotters. Nu is dit ook niet een missie om de meest gierige persoon op aarde te worden, want een gierig mens vindt niemand gezellig.

Maar Martina, als je zo van sparen houdt dan is het toch eigenlijk heel simpel? Geen onzinnige uitgaven meer doen en gewoon sparen. Ja, dat zou je dus denken maar dan zou ik nu met een dikke bankrekening zitten in plaats van een blog typen over verloren centen.

Laten we gelijk beginnen! Bij de afschriften zie ik het volgende:

Netflix een tientje, Spotify een tientje. Nog niet heel spannend. We moeten ook kritisch kijken naar vaste lasten, dus willen we deze lasten houden, ja zeker! Netflix gebruiken we dagelijks. Ik ben dol op series en voor Melle kunnen we ook niet zonder. Spotify gebruiken we voor de Sonos en als we onderweg zijn. Eigenlijk wil ik dit dus ook niet kwijt. Ook is er een Next bestelling van mijn rekening afgeschreven, maar liefst 155 euro aan kleding voor Melle. Kan dit minder, ja zeker maar ik heb vrede met deze bestelling omdat dit geen maandelijk uitgavenpatroon is. Hij gaat richting de volgende kledingmaat, dus er moesten nieuwe rompers en pyjama’s komen, net als shirtjes en korte broeken want misschien krijgen we nog mooi weer. Daarnaast plaatste ik nog een Zara bestelling en kocht ik daar een paar broeken voor Melle in de volgende kledingmaat. Dit kostte mij 75 euro. Dan zie ik een impuls aankoop bij Happy Socks. Dit merk probeert mij met hun vrolijke printjes regelmatig te verleiden tot een aankoop, maar ik weet mezelf meestal in te houden, want 10 euro per paar is gewoon duur. Ik zie dat het sale is en kan het niet weerstaan. Eerst gooi ik wat dingen in mijn mandje, niet met de intentie om te bestellen maar opeens¬†is mijn bestelling toch definitief.

Autoverzekering, zorgverzekering, wegenbelasting, cr√®che Melle, maandelijkse kosten voor mijn lenzen, 55 euro voor mijn telefoonrekening. Dan de Ikea, 130 euro. We gingen voor nieuwe hoezen voor ons nieuwe dekbed, en kwamen thuis met 80 euro aan hoezen en nog meer troep. Ok√© niet helemaal waar, want er zaten ook nieuwe slabben bij met zo’n superfijn gootje. Nu is de valkuil wel dat ‘alles’ bij de Ikea wel door iemand ‘nodig’ is. Natuurlijk grote onzin maar alles is gewoon zo handig. Ik zie bijvoorbeeld rode wijnglazen en overtuig mijn vriend dat we die echt ‘nodig’ hebben want ik zie nu eenmaal graag dezelfde glazen en na de nodige feestjes heb ik een mengelmoes van wijnglazen staan. Ik beloof de andere weg te gooien en neem zes nieuwe wijnglazen mee. Dan zie ik nog een afschrift van de DUO. Helaas moet er nog een studieschuld afgelost worden. Niet veel aan te doen, maar zoals je ziet kom ik met mijn vaste lasten en impulsaankopen al een behoorlijk eind. Verder maak ik nog een bedrag over aan de gezamenlijke rekening voor de boodschappen en de hypotheek.

Ik tank nog een paar keer mijn auto vol en dan ben ik er wel doorheen. Ik schrik van het totale plaatje maar kan nog niet echt vinden waar ik de mist in ga. Even de ‘kleine’ hier en daar uitgaven bij elkaar optellen.

 • 3 euro hallmark
 • 10 euro IKEA (daim chocolade en nootjes)
 • 3,50 euro ABN AMRO (pakket kosten)
 • 5 euro lunch werk
 • 7,50 loterij
 • 15 euro koffie en taart
 • 10 euro parkeergarage
 • 9 euro hema (decoratie huis)
 • 9 euro ter stal (zonnebril voor mijn kind)
 • 7 euro lunch werk
 • 4 euro lunch werk

ruim 100 euro, maar ik moet zeggen dat het mij toch wel meevalt. Ik verdien geld, ik werk dus waarom zou ik me schuldig voelen over wat kleine nutteloze uitgaven. mmmm, gaat toch om minder verloren euro’s dan ik dacht… Wat kan ik nu maken van deze willekeurige uitgaven? Ik heb geen idee, ik kan er na 1 maand nog niet zoveel zinnigs over zeggen al gok ik dat het iets te maken heeft met mijn liefde (of zwak, net hoe je het wilt noemen) voor online shoppen. Ik kan ook wel zeggen dat mijn zoon ook op financieel gebied mijn achilleshiel is. Nu ik dit zit te typen laat ik mijn twee bestellingen van vandaag verstandig buiten beeld. Een kidsproof kookboek (Even aandacht voor het onderdeel kid in dit woord), een boek over voertuigen (niet voor mezelf) en een online bestelling little people speelgoed waar ik Melle √≥√≥k heel blij mee ga maken.

Begrijp mijn woorden door dit artikel niet verkeerd. Als ik elk dubbeltje om zou moeten draaien zou dit artikel een hele andere toon hebben. Al mijn woorden zijn heel persoonlijk gekozen. Persoonlijk omdat het om mijn eigen, unieke situatie gaat, dus alsjeblieft meet jezelf niet aan mijn woorden als ik spreek over kleine uitgaven. Ik snap dat klein voor anderen heel groot kan zijn, onoverkomelijk groot.¬†Mijn grote uitgaven zijn voor anderen misschien niet het bespreken waard. De ene merkt niet eens of zijn salaris gestort is, de ander telt de dagen, uren af. Ik laat jou in je waarde, wie je ook bent, hoe je financi√ęle situatie ook is. Maar misschien kunnen we iets van elkaar leren?

Liefs, Martina 

Volg je mij al op social media?

Let op: Mocht je heel veel interesse hebben in mijn maandelijkse inkomen en uitgaven, doe geen moeite om een som te maken van de genoemde bedragen. Dit betreft niet mijn exacte¬†maandelijkse uitgaven, dit betreft niet mijn exacte maandelijkse inkomsten. Kortom het is express zo onoverzichtelijk weergegeven. Mogelijk maakt deze info mijn verhaal ontzettend saai, maar ik vind het gewoon niet nodig om die persoonlijke cijfers¬†het web op te slingeren. Dit gaat niet alleen mij aan maar ook mijn gezin. Voor mij maakt dat financi√ęn niet minder boeiend, ik hoop dat jij het met me eens bent!¬†

 

Volg:
Share:

12 Reacties

 1. Patricia
  16 mei 2017 / 07:39

  Erg herkenbaar! We hebben vorig jaar een huis gekocht en de hypotheeklasten zijn lager dan de huur destijds. Toch is sparen een lastig punt. Mijn man zegt dat ik teveel geld uitgeef aan ‘spullen’. Ik probeer dus dingen meer te budgetteren. Bv. ‚ā¨50 voor kleding per maand voor onze dochter, ‚ā¨100 per week voor boodschappen. Lukt nog niet altijd hoor. Klein besparingstipje misschien; bij een alles-in-een abonnement van KPN krijg je Spotify erbij. Succes!

  • 16 mei 2017 / 10:36

   Leuke tip, dankje! Ik herken dat hier en daar uitgeven dus ook wel. Misschien is een duidelijk budget effectief!

 2. 16 mei 2017 / 10:22

  Al die kleintjes tellen inderdaad schrikbarend op. Wist je dat daar zelfs een speciaal woord voor is: Het Latte Effect. Ik geloof dat er zelfs een boek over is : )

  Netflix zou ik ook niet willen missen trouwens.

 3. 16 mei 2017 / 15:42

  Mooi artikel, zag het langs komen via Twitter. Ik werk zelf met een Excel lijst met ‘potjes’. Ik deel mijn salaris in in potjes: een bedrag voor kleding/ make-up / overige, een bedragje voor pilates lessen, een bedrag voor de vakantie, een bedrag voor vaste lasten. Werkt meestal heel fijn, een enkele keer moet ik wat overschuiven van het ene naar het andere potje.. maar wel fijn overzicht! ūüôā
  Amy onlangs geplaatst…Mijn Netflix favorieten van dit momentMy Profile

  • 16 mei 2017 / 22:50

   Wat goed en overzichtelijk! Hoe hou je dit bij in je portemonnee? Maak je het ook over naar digitale spaardoelen?

   • 16 mei 2017 / 23:07

    Eigenlijk heb ik (bijna) nooit meer contant geld bij me, ik pin alles. Maar eens in de twee weken neem ik mijn rekeningoverzicht erbij en dan verwerk ik alle uitgaven in de potjes om te zien hoe ik ervoor sta.. Eventuele cash betalingen neem ik mee waar mogelijk. Oh en bepaalde spaardoelen (vakantie, extra’s voor aflossen studieschuld) gaan naar een speciale spaarrekening inderdaad, als je dat bedoelt ūüôā
    Amy onlangs geplaatst…Mijn Netflix favorieten van dit momentMy Profile

    • 16 mei 2017 / 23:42

     Oja klinkt goed georganiseerd! Knap hoor, is ook wel discipline voor nodig om daar steeds voor te gaan zitten. Misschien is dat voor mij een leerpuntje als ik inzicht wil krijgen

  • 16 mei 2017 / 22:51

   Ja klopt helemaal! Ik vind financi√ęn sowieso interessant, ik weet zeker dat ik dit effici√ęnter kan doen, al zoek ik wel de balans dat het leuk moet blijven ūüėČ

 4. Nynke
  16 mei 2017 / 20:40

  Oh, zo herkenbaar!
  Alle die kleine beetjes die op het moment niet veel voorstellen, zijn uiteindelijk best een hoop geld! Inderdaad niet meer dan je kunt missen, maar toch..
  Ik ben sinds januari bezig met een kasboek bijhouden. Gewoon op papier, ik ben nou eenmaal ouderwets, haha. Aan het eind van de maand tel ik op wat er binnen is gekomen en er uit is gegaan en ook waar het geld heen is gegaan (vaste lasten, kleding, spullen voor de dreumes..). Zo krijg ik toch wat beter inzicht in waar alles heen gaat.
  Het gaat er dus alleen nog steeds uit, haha. Oeps!

  • 16 mei 2017 / 22:54

   Hahaha die conclusie ūüėČ Ik ben benieuwd, al een eyeopener nav het bijhouden van je uitgaven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge