Dit zijn de voordelen van dakisolatie

Dit zijn de voordelen van dakisolatie

Eén ding is zeker: dakisolatie plaatsen is altijd een goed idee. Het levert allerlei voordelen op, het hele jaar door. Leer meer en ontdek waarom je jouw daken van een stevige isolatieschil moet voorzien.

Slim in de winter, maar ook in de zomer

Isolatie in het dak zorgt voor een aangename temperatuur in huis. Het hele jaar door. In de winter houd je de warmte van je radiatoren/vloerverwarming binnen, terwijl je op warme zomerdagen de warmte net buitenhoudt (en er minder nood is aan airconditioning). Dakisolatie is dus een win-win!

Minder uitstoot

Dakisolatie zorgt ervoor dat je verwarmingstoestel, of dat nu een cv-ketel op aardgas is of een hybride warmtepomp, minder verbruikt. Dit leidt tot een lagere CO2 uitstoot. CO2 heeft een negatieve impact op de luchtkwaliteit. Het is namelijk een broeikasgas dat de klimaatverandering in de hand werkt. Door te isoleren help je het milieu een handje.

Bijkomende beschermingen

Een geïsoleerd dak biedt nog bijkomende beschermingen. Het isolatiemateriaal vormt een akoestische buffer. Geluid van buitenaf zal minder snel de woning binnendringen. Je hebt dus minder last van druk verkeer, een nabijgelegen fabriek of felle regenbuien.

Verder is een geïsoleerd dak automatisch  beter beschermd tegen vocht. De kans op schimmelvorming is veel kleiner.

Premies voor dakisolatie

Een hellend dak isoleren is een hele investering. Maar er is ook goed nieuws, want de overheid geeft je een financieel duwtje in de rug. Er zijn verschillende premies voor het na-isoleren van je dak.

Let op: je moet aan enkele voorwaarden voldoen. De werken moeten bijvoorbeeld uitgevoerd worden door een erkende isolatiefirma zoals Isolatiewerken Verschueren. Daarnaast staat er een limiet op het premiebedrag en de aanvraagperiode.

Doe zelf de voorbereiding

Soms is er reeds oude isolatie aanwezig die niet meer aan de normen voldoet. Die moet je dus weghalen voordat de isolatiefirma langskomt. Voer dit werk zelf uit om flink wat geld te besparen. Verwijder de isolatiewol of -platen en breng ze naar een recyclagepark in de buurt of huur een restafval container.

Opgelet: ga je de isolatiewerken combineren met een vernieuwing van de dakbedekking? Wees dan voorzichtig met asbesthoudende materialen. Die kunnen allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken.