Wanneer heb je een VOG nodig?

Wanneer heb je een VOG nodig?

Stel, je bent op zoek naar een baan, je ziet een fantastische vacature en je besluit te solliciteren. Tijdens het sollicitatieproces vraagt je mogelijke nieuwe werkgever om een VOG ofwel een Verklaring Omtrent Gedrag. Wat is dat precies? En hoe kom je er aan?

Wanneer heb je een VOG nodig?

Een Verklaring Omtrent Gedrag, ofwel een VOG, heb je nodig wanneer je wilt starten in bepaalde beroepsgroepen. Een VOG is bijvoorbeeld verplicht wanneer je gaat werken in het onderwijs of in de kinderopvang, bij rijscholen en taxibedrijven. Maar tegenwoordig zie je ook vaak bij verzorgende beroepen zoals in een verpleeghuis dat er gevraagd wordt om een Verklaring Omtrent Gedrag. Bij sommige beroepen is een VOG wettelijk verplicht, bij andere is het de wens van de werkgever.

Wat is een VOG?

Maar wat houdt zo'n verklaring eigenlijk in? Tegenwoordig kun je makkelijk een VOG digitaal aanvragen. Het ministerie van veiligheid en justitie beoordeeld dan of jouw gedrag in het verleden passend is geweest voor de functie die je uit wilt gaan voeren. En of je bijvoorbeeld geen strafbaar feit hebt gepleegd. Je kunt je voorstellen dat in de zorg voor kinderen het belangrijk is om te weten of iemand een zedendelict heeft gepleegd. Of dat iemand die taxichauffeur wil worden, niet dronken achter het stuur heeft gezeten. Overigens wordt altijd bekeken of je verleden geen bezwaar vormt voor de functie die je wilt gaan uitoefenen. Dus als een kleine misstap in het verleden geen relatie heeft met je nieuwe baan, dan zal het geen probleem zijn om een VOG te verkrijgen.

Wanneer uit de sollicitatieprocedure blijkt dat jij de meest geschikte kandidaat bent, kan het dus zijn dat een werkgever een Verklaring Omtrent Gedrag wilt zien. Je kunt de VOG digitaal aanvragen en als deze terecht bevonden is, krijg je hem na gemiddeld twee werkdagen binnen. Let er op dat een VOG maximaal 6 maanden oud mag zijn. De Verklaring Omtrent gedrag wordt gestuurd naar je woon- of postadres. Het is niet mogelijk om een VOG aan te vragen zonder postadres.

Het is ook mogelijk om een VOG aan te vragen via de gemeente waarin je woont. Hiervoor moet een afspraak gemaakt worden. Daardoor kan het ook langer duren voordat je hem in handen hebt. Een VOG digitaal aanvragen is dus de makkelijkste en snelste manier. Binnen enkele dagen heb je dan de verklaring in huis en kun je met een gerust hart beginnen aan je nieuwe functie. Let wel op, meestal betaal je extra kosten om dit online te regelen.