Lekker eten deze winter? Dit zijn bekende gerechten in Europa

Lekker eten deze winter? Dit zijn bekende gerechten in Europa

In de winter zijn er bepaalde gerechten in Nederland die veel gegeten worden. Boerenkool koken is natuurlijk populair, maar ook hutspot, soep en broodjes knakworst worden veel gegeten. Er zijn vele heerlijke wintergerechten te vinden in Europa, afhankelijk van de regio waar je je bevindt. Hieronder volgt een overzicht van enkele bekende wintergerechten uit verschillende Europese landen.

Wintergerechten

In Frankrijk is een populair wintergerecht de pot-au-feu, een soep van rundvlees en groenten die vaak wordt geserveerd met een stukje knapperig stokbrood. Een ander populaire Franse wintergerecht is boeuf bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met uien, champignons en wortels. Duitsland heeft ook bekende gerehcten zoals Eintopf, een stoofpot van verschillende groenten en vlees of worst. Een andere populaire Duitse winterklassieker is de bratwurst, een gegrilde worst die vaak wordt geserveerd met sauerkraut en aardappelpuree. In Oostenrijk is een populaire wintergerecht de Tafelspitz, een gestoofde runderbuikspier met kool en aardappelpuree. Een andere Oostenrijkse winterklassieker is de knödel, een grote, zachte aardappelbal die wordt gekookt en geserveerd als bijgerecht.

Zuid-Europa

Ook het zuiden van Europa heeft goede opties. Zo is een populair wintergerecht in Italië de ribollita, een dikke, gekruide soep van verschillende groenten en bonen. Een andere Italiaanse winterklassieker is de ossobuco, een stoofpot van kalfsschenkel met rijst of pasta. In Spanje is een bekend wintergerecht de cocido madrileño, een soep van verschillende soorten vlees en groenten. Een andere populaire Spaanse winterklassieker is de paella, een rijstgerecht met zeevruchten of vlees.

Overige gerechten

Cullen skink is een bekend gerecht in Schotland. Dit is een soep van gerookte haring en aardappelen. Een andere populaire Schotse winterklassieker is de haggis, een tradtioneel gerecht van gekruid schapenorgaanvlees, havermout en uien, gewikkeld in een schapenmaag. In Ierland is een populaire wintergerecht de Irish stew, een stoofpot van lamsvlees, aardappelen en groenten. Een andere Ierse winterklassieker is de colcannon, een puree van aardappelen en kool of boerenkool.

In het oosten van Europa zijn er veel heerlijke wintergerechten te vinden die gebaseerd zijn op aardappelen, groenten en vlees. Een populaire keuze is borsjtsj, een soep gemaakt van beets en vaak geserveerd met een schepje zure room. Erwtensoep is ook een favoriet in de winter, gemaakt van erwten, vlees en groenten. Voor iets stevigers kun je kiezen voor pierogi, gevulde deegkussentjes die vaak gevuld zijn met aardappelen en kaas of kapusta, een stoofpot van sauerkraut en vlees. Als afsluiting is het traditie om pannenkoeken te serveren, belegd met jam of poppyseed pasta. Deze wintergerechten zullen zeker helpen om warm te blijven tijdens de koude dagen in Oost-Europa.

Meer weten over lekkere wintergerechten die je kunt maken? Blog About Life heeft nog veel meer tips en informatie die je kunt gebruiken.