9 December 2016 – Operatie tanden poetsen 

img_9152Ik hoor het de mensen nog zeggen, twee is nee!! Nou hier in huis is het al veel eerder nee dan twee… Vanaf het eerste moment dat de tanden van mijn zoon in contact kwamen met de tandenborstel is het steeds kortdurend oorlog in de tent. Schreeuwen, slaan, huilen, meneer gooit al zijn elf kilo in de strijd om die tandenborstel te vermijden.

Tanden poetsen doen we als het kan samen, in de zin van papa en mama geven elkaar mentale steun terwijl Melle moord en brand schreeuwt. Iedere avond hetzelfde liedje. Ik zie mezelf daar van een afstandje staan, als een hysterische liedjes zingende moeder, springend van het ene been op het andere om die tandenborstel op een pedagogisch verantwoorde manier langs zijn tandenrij te krijgen.

Diverse tactieken passeerden de revue. We begonnen als volgt: “Aaaaaahwww, wat schattig, zijn eerste tandje! Nu moeten we ook tanden gaan poetsen!”. “Gek hè lieverd, tanden poetsen doen we vanaf nu iedere dag.” “Kleintje, eeeeeeven je mond open anders kan mama er niet bij”. “MELLE, rustig blijven liggen!”. “Even luisteren nu, het moet even lieverd!”. “Kijk, vogel! Vogel! Koe!”. “Jaaaaaa, tijd om de tanden te poetsen!!!”. “Ik ben vandaag zo vrolijk, zo vrolijk zo vrolijk…” (zet gerust nog 100 kinderliedjes hiervoor in de plek). Ik ben er helemaal klaar mee, poets jij zijn tanden maar!”.

Toen we op het punt waren dat meneer alleen maar op de borstel wilde kauwen veranderde het schattige tandjes poetsen en een serieuze opvoed-zaak. Ik kocht een tanden-poets-pakket bij de drogist, wat serieus de grootste geldklopperij is, ik kocht allerlei verschillende tandenborstels. We gingen samen poetsen, tegelijk poetsen, de knuffel zijn tanden poetsen. Hanteerde de strenge niet-lullen-maar-letterlijk-poetsen tactiek, probeerde hem af te leiden, mijn stem te verheffen, te belonen en gewoon niks te zeggen. Alles zonder succes. Die schreeuwpartij is nog steeds een partij. Met veel geschreeuw.

Onderhand begin ik gillend gek te worden dat ik dit probleem niet kan tackelen. Nu wisselen mijn vriend en ik maar gewoon af, met veel frisse tegenzin poetsen we om en om zijn tanden. “ik heb het gisteren al gedaan dus nu mag jij!” Ik hoop oprecht dat dit snel beter gaat worden want ik wil hem ook geen jeugdtrauma bezorgen (en daarnaast mijzelf ook niet). Want echt, voor nu is het balanceren tussen een trauma en tanden die uit de mond vallen door het gebrek aan poetsen.

Je zou denken, je bent toch niet de enige met dit probleem?! Dat was ook mijn idee, dus ik heb rondgevraagd bij vriendinnen, maar verder dan onze huidige acties ben ik niet gekomen. Vrijwel geen kind die het leuk vindt, vrijwel geen ouder die het met plezier doet. Het is natuurlijk extra moeilijk omdat je ze met 1 jaar nog niet uit kunt leggen dat dit toch echt echt ECHT nodig is.

Na wat zoeken ben ik wel wat apps tegengekomen die ik ga proberen. Melle vindt de telefoon sowieso reuze interessant, maar hier was ik steeds een beetje terughoudend in. Met name de combinatie smartphone en een driftige dreumes maken mij nog niet heel enthousiast maar met een beetje hulp van papa wil ik dit wel gaan proberen. Mocht dit goud zijn, jullie zijn de eersten die het horen!

Nu mijn vraag, wat is jullie poetsrecept? Ik heb vooral tips gevonden over de wat oudere kinderen, maar ik ben met name benieuwd naar tips voor dreumesen omdat dit natuurlijk een lastige leeftijd is om dingen uit te leggen. Kom maar door met jullie trukendoos, opvoed-hacks, anekdotes en ik-snap-je-helemaal-verhalen 😉

Liefs Martina 

Volg je mij al op social media?

 

Volg:
Share:

16 Reacties

 1. 9 december 2016 / 10:27

  Ahum same same hier. Het is hier houdgreep en poetsen met geweld. Als je dé tip hebt gevonden let me know.

 2. Ineke
  9 december 2016 / 13:22

  Hier zelfde probleem
  Cas schreeuwt moord en brand maar we houden stug vol!
  Hij presteert zelfs om z’n mond echt dicht te houden nu!
  Oplossing heb ik niet 🙁
  S avonds doen wij het & smorgens mag hij het zelf doen ( lees er op kauwen) maar op zelfde moment poets ik m’n tanden ook zodat hij weet dat het bij de routine hoort.

  • Martina
   Auteur
   9 december 2016 / 13:38

   oooh lastig!! ik moet ook zijn mond open houden hoor.. wijsvinger en duim op beide wangen anders blijven de kan op elkaar, echt zo niet leuk om te doen… Ik ben nu een app aan het proberen, dus even zien hoe dat gaat! liedjes en gek doen zijn we inmiddels voorbij.

   • Ineke
    9 december 2016 / 16:16

    Nou idd met de harde hand dan maar
    Volgende week naar de tandarts, dan gaat hij ook mee. Misschien heeft hij nog tips

 3. Corien
  9 december 2016 / 17:57

  Hier ook vaak oorlog, maar niet elke dag. Als ik ook mijn tanden ga poetsen, wil hij me nadoen (liefst wel dan met de tandenborstel die ik gebruik), dus dat doen we soms. Of eens om 3 uur in de middag als hij dan zelf naar z’n tandenborstel wijst.
  Nog een geruststelling van mijn tandarts: tandbederf op deze leeftijd komt vaak door zoete drankjes en eten, niet door slecht poetsen.
  Haar tip: elke dat hetzelfde liedje zingen, dan weet hij hoe lang het duurt. Dat doen we braaf, hopen dat het ooit helpt. Maar vaak houdt papa hem in de houdgreep en mag ik poetsen…

  • Martina
   Auteur
   9 december 2016 / 19:32

   leuk om te horen hoe het er bij anderen aan toe gaat, weten dat je niet de enige bent is toch ook wel weer een troostende gedachte 😉

 4. Isa
  10 december 2016 / 15:12

  Mijn zoontje is even oud als melle, enja ook hier hetzelfde, hij moet er niet veel van weten, hy schudt al neen als ik vraag, tandjespoetsen ??
  Ik probeer ook niet te forceren omdat ik niet wil dat hy het gaat associeren met iets dat niet fijn is ….
  Ik zoek ook naar die goude tip pff

  • Martina
   Auteur
   10 december 2016 / 20:01

   Lastig he?! Maar ik heb wel zoiets van sommige dingen moeten gewoon. Maarja dat gevoel he…. Nu twee dagen een app gebruikt en dat lijkt voor nu zijn interesse te wekken. Nog even langer aankijken, mocht het echt goed werken ga ik er zeker over schrijven!

 5. Jose
  11 december 2016 / 21:35

  Ik heb de volgende tactiek. Mijn kids poetsen eerst zelf (lees: kauwen zelf). En vervolgens mag ik de tandenborstel. Ik druk op de ‘geheime knopjes’ op het gezicht van mijn zoon (destijds begonnen met twee jaar) die hij bijna dagelijks zelf verandert. Zo is de ene keer zijn neus ‘het open knopje’ en soms zijn kin. Verder is er natuurlijk het ‘iiiiiieeeeeeknopje’ voor de voortanden ‘het dichtknopje’ ‘het lachknopje’ en ‘het slikknopje’. En op het eind natuurlijk alle knopjes heel snel achter elkaar indrukken. Bij ons werkt t al tijden .

  • Martina
   Auteur
   12 december 2016 / 08:01

   Wat een onwijs leuke manier van tanden poetsen! Mogelijk dat hij het nog niet helemaal kan volgen nu, maar ik ga dit zeker onthouden! Dankjewel voor het delen, leuk!

 6. 22 december 2016 / 14:22

  Ik heb helaas niet echt tips voor je. Ik laat mijn dochtertje eerst zelf poetsen en daarna geef ik aan dat ik het ook nog even ga doen, de ene keer vind ze het prima, de andere keer wordt het echt een heel gevecht inderdaad. Wat ik ook wel doe is dat ze zelf mag poetsen, maar met mijn hand haar hand heen en weer beweeg, zodat ik toch alle kiesjes ed. mee pak. Ik hoop dat het snel wat makkelijker gaat bij jullie!
  Channah onlangs geplaatst…Recept: kerst snack voor kidsMy Profile

  • Martina
   Auteur
   22 december 2016 / 14:30

   Dankjewel voor je reactie! Ik hoop dat ik er als hij wat ouder is wat meer op spelende wijs mee kan

 7. 4 januari 2017 / 20:55

  Ik heb ook de gouden tip nog niet gevonden en ook hier is het elke avond een worsteling. Mevrouw slurpt het liefst meteen de tandpasta op en dan wil ze niet meer…

  • Martina
   Auteur
   4 januari 2017 / 21:09

   Ja dat willetje zit er al snel in he!? Boefjes!

 8. Patricia
  8 maart 2017 / 06:32

  Oh wat herkenbaar! Het was hier ook altijd een strijd met mijn dochter van bijna 1,5 jaar. Maaaaar onlangs bij de tandarts geweest en met zijn tip gaat het heel goed de laatste weken! Hij legde mij uit dat hij zelf altijd áchter zijn patiënten zit. Ik kan mijn dochter dus het beste laten liggen, dan bij haar hoofd gaan staan en dan zeg ik ‘aaaaa’ en ‘ieieie’ en het gaat goed! Ze moet wel de tube tandpasta vasthouden maar het gaat goed, want dat moet Mijn man doet het nog niet zo en ik hoor dan telkens een strijd uit haar slaapkamer komen… Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.