Zorgverzekering duurder in 2023?

Zorgverzekering duurder in 2023?

Waar in 2018 de zorgpremie op circa €1.300 lag, is dit in 2022 al circa €1.500. Wat staat ons op het gebied van de zorg te wachten in 2023? Nou niet veel goeds als we het nieuws van de afgelopen tijd mogen geloven.. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft bijvoorbeeld in maart al bekend gemaakt rekening te houden met een maandelijkse stijging van 15 euro per maand. In dat geval zal de jaarlijkse premie oplopen naar circa €1.700 per jaar.

Valt er nog wat te besparen?

Het kan zeker zo zijn dat deze stijging niet voor jou hoeft te gelden. Maar dat is afhankelijk van je huidige polis en in hoeverre je de nieuwe polis in 2023 wilt inperken. Enkele voorbeelden van mogelijke besparingen.

Collectieve verzekering stoppen

Per 1 januari komt er een stop op de collectieve zorgverzekering. Ten minste dat is het geval voor de basisverzekering. Wat veel mensen niet weten is dat deze collectieve verzekeringen vaak een wassen neus zijn. De uitgebreide polissen worden weliswaar met korting aangeboden, echter betaal je voor dekkingen welke je vaak niet gebruikt. Door nu een nieuwe zorgverzekering te moeten kiezen heb je de kans dat je een normale basisverzekering zonder overbodige aanvullende polissen kiest. Vanzelfsprekend kan deze polis goedkoper uitvallen.

Het type basisverzekering wijzigen

Wellicht zit je al jaren bij dezelfde verzekeraar, en heb je een te uitgebreide basisverzekering. Zo kan het zijn dat je een restitutiepolis hebt daarbij alle zorgverleners zijn gecontracteerd. Vaak heb je dit niet nodig en volstaat een beperktere polis. En deze zijn al snel 10 euro per maand voordeliger.

Aanvullende verzekering stoppen

Voornamelijk de ouderen hebben soms al meer dan 10 jaar dezelfde polis. Dit met een gecombineerde aanvullende polis waarbij er verschillende vergoedingen zijn opgenomen. Dat kan zijn voor orthodontie, zwangerschap, brillen vergoeding, fysiotherapie en veel meer. Maar heb je dat echt nodig?

Eigen risico verhogen

Het standaard eigen risico bedraagt € 385,-. Dit houdt in dat er voor zorg extra kosten komen, buiten de poliskosten om. Hoeveel en op welke zorg, dat is wettelijk vastgesteld. Wel heb je vrijwillig de mogelijkheid om het eigen risico te verhogen. En dat kan aantrekkelijk zijn op het moment dat je in 2023 geen hoge zorgkosten maakt.

Een goedkope zorgverzekering met dat verhoogd eigen risico is er in 2022 al vanaf € 86,25. Volgens Peter Verhoeven van Zorgvergelijker "is het waarschijnlijk dat de meest goedkope basisverzekering met verhoogd eigen risico in 2023 op circa €95,- zal uitkomen.

Overstappen van zorgverzekering?

Op 12 november worden alle premies van de zorgverzekering bekend gemaakt. De eerst volgende dag is ook het moment dat je op Zorgvergelijker, Independer, Zorgkiezer en anderen de zorgverzekering kan gaan vergelijken. Je hebt tot 31 december de tijd om te gaan overstappen. De oude polis opzeggen is niet nodig, gaat is al jaren volledig geautomatiseerd.