Wat is dressuur rijden?

Wat is dressuur rijden?

Dressuur rijden wordt ook wel ‘de kunst van de paardensport’ genoemd. Als je dit eens gezien hebt op televisie (of in het echt) dan kun je het hier alleen maar mee eens zijn. Bij dressuur rijden is het belangrijkste dat het paard op commando van de ruiter, de bewegingen tot in perfectie uitvoert. Een bijzondere discipline binnen de paardensport waar miljoenen mensen wereldwijd van genieten!

Hoe is dressuur rijden ontstaan?

Duizenden jaren geleden werden er door mensen al commando’s gegeven aan paarden. Deze commando’s werden gegeven door boeren, die paarden gebruikten om hun land mee te ploegen. Ook door handelaren, die paarden gebruikten als transportmiddel, werden er commando’s gegeven aan paarden. Ook moet je denken aan paarden die in het leger actief waren, deze paarden moesten zelfs mee naar het front. Hierbij was het zeer belangrijk dat paarden direct reageerden op commando’s, om bijvoorbeeld de aanval op het juiste moment in te zetten. Ook tijdens gevechten, zaten strijders op hun paarden en was het belangrijk dat de paarden wel op het juiste moment, de juiste commando’s opvolgden. Door deze paarden steeds beter te trainen, leerden ze ook steeds beter commando’s op te volgen. Hier is uiteindelijk de dressuursport uit voortgekomen. Is paardrijden een sport? Dat is het door de jaren heen zeker geworden. De rijders moeten een topconditie hebben, net als de paarden overigens. Bovendien wordt de paardensport ieder jaar professioneler en is het zelfs een olympische sport geworden. Binnen de paardensport kennen we verschillende disciplines, denk hierbij bijvoorbeeld aan springen, maar zeker ook dressuur heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke discipline binnen deze sport!

Dressuurproef

Als er wedstrijden worden gehouden op het gebied van dressuur, dan worden er dressuurproeven gehouden. Dit zijn eigenlijk verschillende oefeningen en figuren die gedaan moeten worden. Vooraf weten de rijders al wat ze moeten doen en mag de baan worden verkend. Tijdens het uitvoeren van deze dressuurproeven let de jury er scherp op dat de paarden ontspannen lopen en dit ook nog eens doen in een correcte houding. Ook moet het paard tevredenheid uitstralen tijdens het uitvoeren van de proef. Juryleden geven na afloop van de proef de combinatie een cijfer, dit ligt tussen de 0 en de 10 punten in. Het team met de hoogste score, wint de dressuurproef? Interessante blog? Op Caption This kun je nog veel meer interessante blogs vinden!