Kan het uit om een laadpaal thuis te installeren?

Kan het uit om een laadpaal thuis te installeren?

Het aantal mensen in Nederland met een elektrische auto stijgt al jaren gestaag. Dit heeft met name te maken met het feit dat we ons steeds bewuster zijn geworden van het huidige klimaatprobleem. De aanschaf van een elektrische auto is, als consument, dan ook een van de beste dingen die je kunt doen om je steentje bij te dragen aan het oplossen van het klimaatprobleem De verwachting is dan ook dat dit aantal de komende jaren alleen maar zal blijven stijgen. Mocht je nu een elektrische auto willen kopen, dan is het ook belangrijk om na te denken over de installatie van een laadpaal bij huis. Dit kan namelijk een significante kostenbesparing met zich meebrengen. Benieuwd hoe deze kostenbesparing wordt vastgesteld? Lees dan snel verder!

Installatie laadpaal

Om te kunnen berekenen of een laadpaal rendabel is moeten we eerst de kosten laadpaal thuis uiteenzetten. Over het algemeen kost een laadpaal zelf tussen de 500 en de 1000 euro. Nu kun je ervoor kiezen om de laadpaal zelf te installeren, maar over het algemeen kunnen we het je aanraden om dit uit te besteden aan het bedrijf waar je de laadpaal installeert. Het kan namelijk nogal een klus zijn om de laadpaal op de juiste manier op het net aan te sluiten. Voor de installatie van de laadpaal vraagt de gemiddelde installateur ommenabij de 250 euro. In totaal komt het kostenplaatje in dit geval op 750 tot 1250 euro uit.

Kostenbesparing laadpaal thuis

De laadpaal thuis kan jou geld besparen omdat je de auto oplaadt met netstroom in plaats van met duurdere stroom uit een publieke laadpaal. Hoeveel dit precies is, dat verschilt natuurlijk per moment. De stroomprijs is immers ook niet altijd gelijk. Wat hierin wel te berekenen valt is de gemiddelde besparing die de laadpaal elektrische auto met zich meebrengt. Over het algemeen geldt hierin de stelregel dat voor iedere 12.000 kilometer die je rijdt, je ongeveer 350 euro zult besparen. Dit is het gemiddelde aantal kilometers dat de Nederlander per jaar rijdt. Uitgaand van dit gemiddelde en het kostenplaatje kan het dus na 3 tot 5 jaar uit om thuis een laadpaal te installeren!