Beleggen in opties of turbo's?

Beleggen in opties of turbo's?

Beleggen wordt steeds populairder. Aandelen, oude producten of cryptomunten, er zijn veel opties voor beginnende beleggers. Veel beleggers kiezen ervoor om hun geld te beleggen in aandelen, omdat deze zich relatief stabiel ontwikkelen en een goede basis vormen voor langetermijnbeleggingen. Maar sommige beleggers willen meer risico nemen en kiezen ervoor om hun geld te beleggen in opties en turbo's. Wat houdt dit precies in en wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel bespreken we een aantal opties voor beleggers.

Beleggen in aandelen is voor velen wel bekend. Je koopt als het ware een klein deel van een bedrijf. Dit aandeel kan meestijgen en -dalen in waarde. Opties en turbo's zijn andere vormen van beleggen.

Opties

Beleggen in opties betekent dat je belegt in optiescontracten, die gelden voor een bepaalde tijd. Deze contracten geven beleggers het recht om een bepaald instrument tegen een bepaalde prijs te kopen of verkopen. Beleggers kunnen dus speculeren op stijgende of dalende beurskoersen. Beleggen in opties is bekend als een relatief risicovol beleggingstype, omdat de waarde van de optie variabel is en er geen garantie bestaat voor winst. Vaak hebben opties een expiratiedatum, waardoor beleggers hebben beperkte tijd om winst te maken.

Turbo's

Turbo's hebben een aantal factoren in gemeen met opties. Beleggen in turbo's betekent beleggen in optiecontracten met een hefboomeffect. De belegger belegt in opties met een hefboomeffect met als doel zo snel mogelijk winst te maken. Het hefboomeffect betekent dat beleggers een veel hogere rendement kunnen behalen dan beleggers die beleggen in aandelen. De verschillen van opties en turbo's hebben vooral te maken met de tijdswaarde. Een turbo loopt namelijk door tot de stoploss bereikt is.

Met een turbo beleg je in feite met geleend geld, waar een beschermingsconstructie aan verbonden is. Je kunt met turbo's beleggen in aandelen, maar ook in indices, grondstoffen of valuta. Met een turbo heb je dus meer mogelijkheden dan bij opties.

Voor- en nadelen

Opties en turbo's geven je de mogelijkheid om meer winst te maken, maar beide beleggingstypes brengen ook meer risico's met zich mee. Beleggers die beleggen met opties of turbo's, moeten zich bewust zijn van de risico's en bepalen of beleggen in opties of turbo's iets voor hen is.