Alles wat je moet weten over geld lenen

Alles wat je moet weten over geld lenen

Geld lenen is iets waar we eigenlijk allemaal wel een keer voor komen te staan. Er zijn maar weinig mensen die kunnen beweren dat zij nog nooit geleend hebben. Denk alleen maar aan een hypotheek, rood kunnen staan op de bankrekening of een wasmachine op afbetaling kopen. Dit zijn allemaal leenvormen. Hoewel we daar niet altijd even vaak bij stil staan. Maar wanneer is het eigenlijk slim om geld te lenen? En hoe werkt dat toch allemaal? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het lenen van geld.

Is geld lenen wel een slim idee?

Op het lenen van geld rust nog altijd een beetje een taboe. Zodra men aangeeft te gaan lenen, denken we al snel aan een enorme schuld. Dit is ook iets wat velen van ons van thuis uit mee hebben gekregen. Leen nooit geld, bouw geen hoge schulden op. Zo zwart-wit is het echter allemaal niet.

Er is in principe namelijk helemaal niets mis met geld lenen. Bijvoorbeeld omdat je spaargeld er net volledig doorheen is door een grote verbouwing en er plotseling nóg een grote kostenpost verschijnt. Het geld groeit niet op de rug. Het duurt even voordat er weer een buffer is opgebouwd. Als je net op het verkeerde moment een flink bedrag moet betalen, dan kan een lening de oplossing bieden. De belangrijkste kanttekening hierbij is dat je deze wel terug kunt betalen. Als je een te hoge lening afsluit, dan kan dit inderdaad erg problematisch worden. Gebruik je dit echter om ‘omgekeerd te sparen?’ Dan is hier helemaal niets mis mee.

Met omgekeerd sparen bedoelen we dat je het geld wat je normaal gesproken weg zou leggen om te sparen nu stort naar de kredietverstrekker. Je hebt het benodigde bedrag eerder in ontvangst genomen en spaart dit nu bij elkaar. Net als sparen, maar dan in een andere volgorde. 

Persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Kies je voor lenen? Dan maak je meestal ook de keuze tussen een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Die keuze is heel persoonlijk en hangt ook volledig af van hetgeen wat nodig is.

Een persoonlijke lening is een goede keuze wanneer je van tevoren precies weet hoeveel geld je nodig hebt. Dit is ook een verstandige keuze voor mensen die minder gedisciplineerd met geld om kunnen gaan. Bij deze lening ligt alles vast. Hoeveel er maandelijks aan rente en aflossing wordt bepaald en wat de looptijd is. Dat maat het een zeer duidelijke lening. Het geld krijg je bovendien ook direct op je rekening gestort.

Heb je geen idee hoeveel geld je nodig hebt? Bijvoorbeeld omdat je een lening afsluit voor de onvoorziene kosten tijdens een verbouwing? Dan is een doorlopend krediet een betere keuze. Hierbij worden er enkel afspraken gemaakt over het limiet. Verder bepaal je zelf hoeveel je opneemt en wat je aflost. Ook kun je al eerder afgeloste bedragen opnieuw opnemen. Die flexibiliteit is prettig, maar niet voor iedereen zo handig. Bedenk daarom goed of jij hier op verantwoorde wijze mee om zou kunnen gaan.