Wat voor cocktails kun je maken met amaretto?

Wat voor cocktails kun je maken met amaretto?

Amaretto is een hele populaire Italiaanse likeur met ongeveer 28% alcohol. Het is een zoete likeur met een amandelsmaak en het wordt vaak gebruikt om cocktails te maken. Het woord amaretto komt van het Italiaanse 'amaro' dat 'bitter' betekent. amaretto smaakt meestal namelijk een beetje bitter. Wil jij amaretto gebruiken om een cocktail mee te maken? In dit artikel lees je een aantal van onze favoriete cocktails met amaretto.

Waar komt amaretto vandaan?

De likeur amaretto is Italiaans en heeft een lange, interessante geschiedenis. Amaretto zou namelijk gemaakt zijn als cadeau voor de schilder Bernardino Luini, die in 1525 een opdracht kreeg om een persoon te schilderen voor de Santa Maria delle Grazie kerk. Dit cadeau kreeg hij van een jonge vrouw waarmee hij een affaire had. Het recept voor amaretto zou in de eeuwen hierna volgens velen niet meer zijn veranderd. De fles waarin amaretto wordt bewaard is door de tijd heen wel veranderd. Tegenwoordig kun je de drank herkennen aan de vierkante flessen.

Er zijn verschillende bekende amaretto merken, waarvan Disaronno Orginale de meest bekende is. Deze flessen kun je vinden in bijna alle winkels die drank verkopen. Disaronno Originale is officieel echter geen amaretto, omdat het gemaakt is van amandel- en abrikozenpitten. Andere grote merken zijn Luxardo Amaretto, Bols Amaretto en Ciroc Amaretto.

Cocktails met amaretto

Amaretto wordt dus ook vaak gebruikt om cocktails mee te maken. Een bekende cocktails is bijvoorbeeld de 'Amaretto Sour'. Je hebt hiervoor amaretto nodig, limoen (of citroensap) en een beetje suiker. Een andere bekende cocktails die amaretto bevat is de 'Almond Joy'. Hierbij meng je amaretto met wodka, amandelmelk en kokosmelk. Als je een zoete cocktails wil maken met amaretto, is de 'Midnight Bellini' ook zeker aan te raden. Voor deze cocktails heb je amaretto nodig, rode bessenlikeur en Prosecco.

Er zijn nog veel meer cocktails die je kunt maken met amaretto, zoals de 'Amaretto Sling', de 'Amaretto Sweet Tart' en de 'Chocolate Almond Martini'. Experimenteer met verschillende ingredi├źnten en maak jouw eigen cocktails met amaretto. Er zijn veel mogelijkheden, waaronder ook cocktails samen met whisky, de 'Godfather'. Hierbij meng je whisky met amaretto, met wat ijs in het glas.

Voor een cocktail is het wellicht goed voor de portemonnee om de amaretto aanbieding in de gate te houden. Je doet de drank toch in de mix!