Wat is een thermostaat?

Wat is een thermostaat?

Thermostaten regelen de temperatuur in woonkamers met behulp van een thermostaat kraan en maken daarom deel uit van de regeltechniek van een verwarmingssysteem. Er zijn mechanische en elektronisch programmeerbare slimme thermostaten, die beide zijn uitgerust met een temperatuursensor. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur wordt de waterstroom via de klep geregeld. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur stabiel is en blijft. Handig informatie kun je vinden op thermostaat.net

Hoe werkt een thermostaat?

Een thermostaatkraan op de radiator bestaat uit een kraan en een thermostaat. De thermostaat regelt de opening van de klep afhankelijk van de kamertemperatuur.In detail werkt het als volgt: Hoe warm een ​​radiator wordt, hangt af van de hoeveelheid warm water die het ventiel in de radiator laat stromen. De hoeveelheid wordt geregeld door een kleine pin in het ventiel. Als deze bijvoorbeeld wordt ingedrukt, wordt de opening van de klep verkleind en stroomt er minder verwarmingswater in de radiator.

Een thermostaat oefent nu verschillende drukniveaus uit op deze pen, afhankelijk van de kamertemperatuur. Hiervoor zit bijvoorbeeld gas in de thermostaat. Als het warm is, zet het gas uit en komt er druk op de klep: er stroomt minder water in de radiator. Als het koud is, trekt het gas samen en gaan de slimme thermostaat kraan open: er stroomt meer warm water in de radiator.

Correcte instelling van de thermostaat

Op de radiatorthermostaat staan ​​geen temperatuurgegevens, maar getallen, meestal van 1 tot 5. De reden: De temperatuur die in een ruimte wordt bereikt hangt onder andere af van de plaats van de radiator. Als het bijvoorbeeld onder een vensterbank wordt geïnstalleerd of zelfs wordt afgedekt door een meubel, ontstaat er warmte. De temperatuur op de thermostaat is dan beduidend hoger dan in de te verwarmen ruimte. Daarom wordt de getallenschaal alleen ter oriëntatie gebruikt. De meeste radiatorthermostaten zijn zo ingesteld dat onder optimale omstandigheden op niveau 3 een temperatuur van 20 graden wordt bereikt.

Een veel voorkomende misvatting is dat de radiator sneller opwarmt als de thermostaat helemaal open staat. Het enige resultaat van een volledig aangezwengelde thermostaat is dat de thermostaatklep niet sluit zodra de werkelijk gewenste temperatuur is bereikt - de ruimte is oververhit.

Bespaar energie met thermostatische kranen

Als een thermostaatkraan na verloop van tijd verslijt, lijdt de precieze temperatuurregeling en daarmee de efficiëntie van het hele systeem. Met moderne thermostaatkranen kan het energieverbruik met weinig moeite worden verminderd. Energiezuinige producten zijn gemarkeerd met het TELL-label. Meer informatie over het optimaliseren van de regeltechniek van uw verwarmingsinstallatie vindt u op onze pagina over het onderwerp