Is kunstgras duurzaam?

Is kunstgras duurzaam?

Het aanleggen van kunstgras kan een uitstekende manier zijn om een duurzaam, onderhoudsarm en altijd groen gazon te hebben. Hier volgen de stappen om kunstgras te leggen.

Voorbereiding

De eerste stap in het proces is het voorbereiden van het gebied waar je het kunstgras wilt leggen. Verwijder alle bestaande grassen, planten of struiken uit het gebied. Dan moet je het oppervlak egaliseren.

Grondwerk

Na de voorbereiding begint het grondwerk. Graaf het gebied uit tot ongeveer 10 cm diep, zodat er ruimte is voor het kunstgras en de onderlaag. Het is ook belangrijk om een lichte helling aan te brengen voor de afvoer van water.

Zandbed

vervolgens een onderlaag aan, meestal gemaakt van een laag straatzand. Deze laag zorgt voor een goede drainage en zorgt ervoor dat het gras er bovenop vlak en stevig ligt. Stamp deze laag aan en zorg ervoor dat het oppervlak vlak is.

Stabilisatiedoek

Na het vlak maken van het zandbed is het tijd om het stabilisatiedoek aan te brengen, die zorgt voor extra stabilisatie voor het kunstgras. Wat ook nog een voordeel is, is dat je het zandbed niet overhoop trekt met het leggen van de kunstgrasmat.

Uitrollen van het kunstgras

Rol nu het kunstgras uit. Zorg ervoor dat je het in de juiste richting legt, en let op eventuele patronen in de grasvezels. Je wilt misschien hulp bij deze stap, omdat het gras behoorlijk zwaar kan zijn.

Zodra het gras is uitgerold, moet je het mogelijk bijsnijden om het in het gebied te passen. Gebruik hiervoor een scherp mes. Het is beter om meerdere keren te snijden en het gras beetje bij beetje bij te werken, dan in één keer te veel af te snijden.

Als het kunstgras eenmaal op zijn plaats ligt, moet je het vastmaken. Dit kan met behulp van speciale haken die je rond de randen in de grond slaat.

Ten slotte

Nadat het kunstgras is vastgezet, vul je het in met speciaal zand(dit is niet noodzakelijk). Dit helpt de grasvezels rechtop te houden en geeft het gras een natuurlijker gevoel als je erover loopt. Gebruik een borstel om het zand gelijkmatig te verdelen. Hoewel kunstgras onderhoudsarm is, moet je het af en toe borstelen om de vezels rechtop te houden en bladeren of ander vuil te verwijderen.