Hoe werkt het snelladen van een elektrische auto?

Hoe werkt het snelladen van een elektrische auto?

Snelladen is de toekomst voor elektrische auto's. Dat zeggen veel experts en ze hebben daar vast ook gelijk in. Elektrische auto's worden steeds populairder, vooral nu de techniek sneller evolueert dan ooit tevoren. Maar hoe werkt snelladen nu eigenlijk? En waar moet je op letten als je jouw elektrische auto zo snel mogelijk wilt laten laden? In dit artikel geven we uitleg over snelladen en vertellen we je alles wat je moet weten als je elektrisch gaat rijden.

Laadpalen in Europa

In Nederland zijn er verschillende snellaadnetwerken. De snelladers van Fastned zijn te vinden langs de snelwegen, waardoor je makkelijk en snel kunt laden als je onderweg bent. Ook het netwerk van NewMotion is snel uitgebreid. Je kunt de snelladers van NewMotion vinden bij verschillende tankstations, parkeergarages en bedrijven.

De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe oplaadpunten voor elektrische auto's geplaatst. Niet alleen in Nederland, maar ook in omliggende Europese landen. Zo heb je de vele EnBW snelladers in Duitsland. Het netwerk van Fastned begint steeds groter te worden, met ook oplaadpunten in landen om ons heen. Op vakantie gaan met een elektrisch voertuig is dus steeds gemakkelijker.

Wat is snelladen?

Elektrische auto's kun je nu opladen met een snellader. Dit is een laadpaal die veel sneller kan laden dan een normale laadpaal of stopcontact. Een snellader geeft namelijk meer stroom (meestal 50 kW of 100kW) dan een normale laadpaal (meestal 22kW). Dit betekent dat snelladen veel sneller gaat en je dus minder lang hoeft te wachten voordat je auto weer volledig is opgeladen.

Voordelen van snelladen

Snelladen is een grote stap in het toegankelijker maken van elektrisch rijden. Voorheen duurde het namelijk vaak uren voordat een elektrische auto weer helemaal was opgeladen. Dat is nu verleden tijd, want snelladen doet je batterij in een mum van tijd weer volop laden.

Dit betekent dat je niet meer uren hoeft te wachten voordat je weer verder kunt rijden. Als je snel moet laden, bijvoorbeeld omdat je snel verder moet of binnenkort een afspraak hebt, is snelladen ideaal. Het duurt ongeveer een kwartiertje en je kunt weer verder rijden met genoeg batterij. Wil jij ook elektrisch gaan rijden? Dan is het dus een goed idee om een voertuig te zoeken waarmee je kunt snelladen.