Graniet of teakhout?

Graniet of teakhout?

Een natuurlijke look in je tuin creëer je door ook natuurlijke materialen terug te laten komen in je tuinmeubelen. Graniet en teakhout zijn hier perfect voor. Een tuintafel kopen is vaak een zoektocht vol dilemma’s. In dit blog proberen we alle plus- en minpunten voor je op een rij te zetten wanneer je twijfelt tussen een tuintafel van graniet of teakhout. Bij een tuintafel kopen wil je natuurlijk wel de juiste keuze maken.

De herkomst

Laten we eerst even kijken waar beiden materialen vandaan komen. Hout is vanzelfsprekend afkomstig van een boom. Per houtsoort kan de look and feel wel anders zijn. Het teakhout, wat veel terug komt in de houten tuinmeubelen van Gerrits Tuinmeubelen, is afkomstig van de Tectona Grandis boom. Teakhout is sterk en duurzaam, van nature vettig en splintert nauwelijks, ideaal voor tuinmeubelen die buiten staan. Doordat teakhout ‘leeft’ kunnen er barstjes of scheurtjes ontstaan. Deze barstjes of scheurtjes zullen weer verdwijnen wanneer het hout nat wordt.

Graniet ontstaat in de onderste delen van de aardkorst door het afkoelen en stollen van vloeibaar gesteente. Omdat het een natuurproduct is, zal geen enkel tafelblad van graniet hetzelfde zijn. Tevens kan er veel verschil zitten in het gewicht van een tafelblad. Dit ligt aan de dichtheid van de steensoort.

Onderhoud

Bij een teakhouten tuintafel kan je er voor kiezen om de natuur zijn gang te laten gaan of om de tafel te gaan behandelen.  Wanneer je de tafel niet gaat behandelen is het wel verstandig om aanslag schoon te maken met een sopje van lauwwarm water en groene zeep. Gebruik een doek of zachte bostel en wrijf altijd tegen de ’haren’ in. Wil je de oorspronkelijke look graag behouden? Behandel dan de teak tuintafel met een olie of beits. Ga hier mee aan de slag wanneer de tafel goed schoon en droog is.

Qua onderhoud en werking is graniet vriendelijker. Graniet werkt niet en zal amper tot niet verkleuren. Een tuintafel van graniet kan je, net als een teakhouten tafel, schoonmaken met sopje van lauwwarm water en groene zeep. Let wel op met bloempotten of accessoires, deze kunnen vlekken of kringen veroorzaken. Dit kan je voorkomen door ze regelmatig te verplaatsen.

Plek in de tuin

Wanneer we kijken naar het gewicht van teakhout en graniet zien we een degelijk verschil. Teakhout is, afhankelijk van de grootte van de tuintafel, met een aantal personen goed te tillen. Graniet daarentegen is erg zwaar en moeilijk te verplaatsen. Bedenk daarom voordat je een tafel koopt waar je hem wilt hebben staan in de tuin. Woon je in een flat, heb je een oprit van grind of is het terras toegankelijk via een trap? Het plaatsen van een granieten tuintafel is op dergelijke plekken helaas niet mogelijk.