Ga je verbouwen? Lees eerst deze 7 belangrijke renovatietips

Ga je verbouwen? Lees eerst deze 7 belangrijke renovatietips

Tijdens een renovatie worden er regelmatig fouten gemaakt die flink wat geld kosten of vertragingen opleveren. Vermijd deze fouten door deze 7 renovatietips in je achterhoofd te houden.

1. Doe voldoende onderzoek

Een geslaagde renovatie begint met een degelijke voorbereiding. Zit eerst even samen met een architect om je plannen te bespreken. Deze vakman zal je vertellen wat er allemaal mogelijk is en een inschatting geven van de bijhorende kostprijs. Voor een heleboel renovatiewerken ben je trouwens verplicht om de hulp van een architect in te schakelen.

Voor het interieur kan je een interieurdesigner inhuren. Of doe zelf inspiratie op door interieurmagazines te doorbladeren of op Pinterest een kijkje te nemen. Verzamel al je ideetjes op één plek en maak een duidelijk plan van aanpak.

2. Controleer de technieken

Technieken zoals elektriciteit en sanitair (warm) water zorgen voor het nodige comfort in de woning. Controleer voor de renovatiewerken of alles nog in goede staat is. De kans is groot dat ze aan vervanging toe zijn. Verder is dit het perfecte moment om de technische installatie uit te breiden. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van extra stopcontacten of een nieuwe radiator.

3. Profiteer van premies

Goed nieuws voor wie een renovatie start: er zijn verschillende premies verkrijgbaar. De overheid geeft een financiële tegemoetkoming aan mensen die hun woning energetisch renoveren (isoleren, groene energie, enz.). Zo haal je nog meer uit jouw renovatiebudget. Informeer je bij de juiste instanties voor meer informatie over de voorwaarden, premiebedragen en aanvraagprocedure.

4. Doe-het-zelf en bespaar

Voor een renovatie moet je flink wat geld opzij zetten. Niet iedereen heeft het juiste budget om zijn/haar droomwoning te realiseren. Toch kom je al een heel eind verder door zelf bepaalde renovatiewerken uit te voeren. Je kan bijvoorbeeld zelf tegels van vloeren en wanden verwijderen of een keuken uitbreken. Het afval kan je kwijt in een container. Let er wel op dat je de juiste veiligheidsuitrusting draagt om ongelukken te voorkomen. Vraag desnoods hulp aan familie of vrienden bij de 'zware' werkzaamheden.

5. Opgelet met asbest

Tijdens de renovatie van een bestaande woning is de kans groot dat je te maken krijgt met asbest. Asbesthoudende materialen werden vroeger veel gebruikt, maar zijn ondertussen verboden. Dat komt omdat ze gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Wees daarom extra voorzichtig tijdens de afbraakwerken. Laat een asbestinventaris opmaken of huur een professionele firma in om de materialen te verwijderen.

6. Werk stap voor stap

Je wil waarschijnlijk alles in één keer doen. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Voer de renovatie dus gerust in verschillende stappen uit. Start bijvoorbeeld met de leefruimte en de keuken. Nadien kan je nog de badkamer en slaapkamers aanpakken. Renoveer dus op het ritme van je budget. Probeer wel om een logische volgorde aan te houden, zodat je geen dubbel werk hebt.

7. Vergelijk

Het is onmogelijk om alle renovatiewerken zelf uit te voeren. Vroeg of laat moet je beroep doen op een vakman. In dat geval raden we aan om meerdere specialisten te contacteren en prijzen te vergelijken. Je kan zo flink wat geld besparen. Natuurlijk is de prijs niet de enige doorslaggevende factor. Houd ook rekening met de kwaliteit van het werk, de planning, enzovoort.