De 3 beste tips voor afvallen na de bevalling

De 3 beste tips voor afvallen na de bevalling

Afvallen na de bevalling is niet gemakkelijk. Het is normaal dat je aankomt tijdens je zwangerschap​. ​Veel vrouwen hopen dat ze snel weer afvallen na de zwangerschap, maar dit is meestal niet eenvoudig. In dit artikel lees je de beste tips om op een gezonde manier na de bevalling af te vallen. Zo kun je zo snel mogelijk weer in je normale kleding passen!

Tips voor afvallen na de zwangerschap

Hieronder vind je de 3 belangrijkste tips voor afvallen na de bevalling:

1. Geen crashdiëten!

Wees je ervan bewust dat afvallen echt wel mogelijk is, maar dat je hier beter wat meer de tijd voor kunt nemen. Kies dus niet voor ​één van deze diëten: ​Soepdieet, ​Yoghurtdieet, ​Ziekenhuisdieet, Cambridge dieet of Fruitdieet maar voor een dieet waarbij je gezond kan eten en kunt afvallen.

2. Kies voor een eiwitrijk dieet

In Nederland eten we koolhydraatrijk. Koolhydraten zorgen voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel, waardoor we tussen de maaltijden door meer trek krijgen en dus teveel eten. Ook worden koolhydraten gemakkelijk omgezet in vet. Als je wilt afvallen, kun je dus beter minder koolhydraten gaan eten. Dat betekent: minder brood, aardappelen, rijst en pasta. Koolhydraten zijn een energiebron, maar je lichaam kan eraan wennen in plaats daarvan eiwitten te gebruiken.

Een eiwitrijk dieet kan je juist helpen bij het afvallen na de zwangerschap. Eiwitten geven je langdurig een vol gevoel, ze verteren langzamer. Daarnaast zorgen ze ervoor dat ghreline, het hormoon waardoor je honger krijgt, minder snel wordt aangemaakt. Zo zul je dus lang zo snel niet grijpen naar tussendoortjes. Eiwitten helpen ook extra calorieën te verbranden. Dus wie wil afvallen, kan het beste kiezen voor meer eiwitten, dan voor koolhydraten.

Waar haal je de eiwitten vandaan? Kip, zuivel of zuivelvervangers, eieren en vis zijn goede bronnen van eiwit. Ook noten, bepaalde groenten, zaden en pitten bevatten redelijk veel eiwitten. Als je ervoor zorgt dat twee maaltijden per dag eiwitrijk zijn, dan heb je een goede bron van energie. Eet bijvoorbeeld een ontbijt met Griekse yoghurt en ‘s avonds een maaltijd van groente met zalm

3. Eet niet meer dan 3 keer per dag

Na de bevalling is je leven heel anders dan daarvoor. Toch is het belangrijk te kiezen voor regelmaat in je eetgewoonten. Je hebt niet meer dan drie maaltijden per dag nodig, ook niet als je borstvoeding geeft. Je hebt in dat geval wel meer calorieën nodig, maar probeer deze met je normale maaltijden binnen te krijgen.

Deze regelmaat is belangrijk om je insulinepijl zo stabiel mogelijk te houden. Door niet vaker dan drie keer per dag een maaltijd te eten, zal de insulineproductie beperkt blijven. Dit zorgt er ook voor dat je energieniveau gelijkmatig blijft en het helpt de drang tot snaaien te verminderen. Verder is het verstandig om vlak voor het slapen niet meer te eten. Daardoor zul je dieper slapen, wat helpt om de aanmaak van buikvet te voorkomen en waardoor je natuurlijk ook goed uitrust.

Afvallen na je bevalling met het koolhydraatarme dieet

Veel diëten zijn gebaseerd op tekorten: door je lichaam te weinig calorieën te geven, val je af. Maar tijdens zo’n dieet heb je niet alleen een tekort aan calorieën, maar ook aan voedingsstoffen. Als je pas bent bevallen, heeft je lichaam juist behoefte aan waardevolle voedingsstoffen om te kunnen herstellen. Het voordeel van ​een koolhydraatarm dieetschema is, dat het je voorziet van alle mineralen en vitamines die je nodig hebt en toch kun je er mee afvallen. Je hoeft geen honger te hebben en je ook geen zorgen te maken of jij of je kind iets tekort komt. Elke dag kun je genieten van lekker eten en langzaam maar gestaag raak je je kilo’s kwijt. En ga er daarna gewoon mee door, want het koolhydraatarme dieet is een prima manier om op gewicht te blijven.