Alles over de Big Ben

Alles over de Big Ben

Vrijwel iedereen heeft wel eens van de Big Ben gehoord. De Big Ben is immers een van de bekendste monumenten van Engeland. Dit monument kun je bezichtigen in Londen. De slagklok in de Engelse hoofdstad vind je om precies te zijn in de toren van het Palace Of Westminster. Als je de Big Ben nog niet met eigen ogen hebt gezien, dan zul je deze vast eens hebben gezien in talloze films waarin Londen en de Big Ben als ‘decor’ werd gebruikt. Denk maar aan films zoals Love Actually of Bridget Jones’s Diary. Dit is natuurlijk slechts een kleine greep uit het grote aantal films die we als voorbeelden hadden kunnen noemen.

Geschiedenis

De toren was een initiatief van Sir Benjamin Hall en werd halverwege de 19e eeuw gebouwd. Charles Barry en Augustus Pugin waren de architecten. Eerst werd er begonnen met de bouw van de 96 meter hoge toren en daarna werd in 1858 de klok opgehangen. Nadat de bouw was voltooid werd de toren overigens gebruikt om Members of parliament op te sluiten. Dit gebeurde na het schenden van parlementaire rechten. Met een dergelijke klok in de buurt was dat natuurlijk allesbehalve aangenaam.

Befaamde klok

De klok weegt meer dan dertien duizend kilo en slaat ieder uur. De andere kwartieren worden niet door de klok geslagen, maar door vier kleinere klokken die ernaast hangen. Het geluid van de klok kun je doorgaans goed horen, ondanks het geluid van al het verkeer in de stad. Het slaggeluid van de klok is uniek en wereldbefaamd. De stad Londen steekt ook relatief veel geld in het onderhouden van de klok, want het is één van de belangrijkste trekpleisters van de stad en zowel de stad als de landelijke overheid stellen alles in het werk om de klok in goede staat te houden en deze voor de stad te behouden. In 1976 viel de klok door metaalmoeheid namelijk bijna uit elkaar. Er volgden diverse restauraties.

Big Ben bekijken

De Big Ben kun je midden in Londen aanschouwen, dicht in de buurt van metrostation Waterloo Station. Als je in Londen bent kun je de Big Ben het best aan de oostkant van de oevers van de Thames bekijken, als je naar de Houses of Parliament gaat. Je kunt de Big Ben echter niet zo maar binnen komen, want dit is alleen weggelegd voor Britse burgers. Zij kunnen via parlementaire vertegenwoordigers een rondleiding organiseren.