Hoe moet je wijn bewaren?

Hoe moet je wijn bewaren?

Over het bewaren van wijn bestaan diverse mythes. Hierdoor is het moeilijk om te bepalen hoe je nu echt wijn moet bewaren. In dit artikel lees je precies hoe je wijn het beste kunt bewaren.

Consumptiewijn

Voor de meeste consumptiewijnen, die je in de supermarkt koopt, hoef je geen speciale kelder onder je huis te maken. Circa 85 tot 90 procent van de wijnen valt onder de consumptiewijnen. Zo’n fles wijn wordt in de regel binnen een paar dagen opgedronken. Het is afdoende om de wijn gedurende deze dagen op kamertemperatuur te bewaren en bij voorkeur op een donkere plaats in huis.

Bewaarwijn

De meeste mensen halen geen bewaarwijn in huis, om ze hier te bewaren. Dit soort wijnen worden ettelijke maanden tot soms enkele decennia bewaard alvorens ze worden opgedronken. Circa drie procent van alle wijnen betreft wijn dat ongeveer twintig jaar of langer wordt bewaard. De reden waarom wijnen voor langere tijd worden bewaard is omdat deze wijnen pas na een bepaalde tijd lekker zijn. Consumptiewijnen zijn direct nadat ze worden geoogst drinkbaar, terwijl bijvoorbeeld een rode bewaarwijn in bet begin wrang en stroef smaakt. De tannine in de wijn heeft namelijk tijd nodig.

De beste bewaarcondities

Voor het bewaren van wijn dien je rekening te houden met de onderstaande bewaarcondities. Allereest dien je de wijn in een donkere ruimte op te slaan. Deze ruimte moet goed worden geventileerd. Daarnaast dient de luchtvochtigheid relatief hoog te zijn en de temperatuur laag. De ruimte moet ook vrij zijn van geuren, trillingen en geluid. Hoe beter de bewaarcondities, hoe beter de wijn na verloop van tijd zal zijn.

Plaats en temperatuur

Als je op zoek bent naar een ideale plaats, dan is een kelder natuurlijk ideaal. Wijn kun je echter ook prima in een kast bewaren of zelfs onder een bed. Bewaar je wijn in een kast, dan kun je deze het beste niet samen bewaren met azijn, fruit, groenten of bepaalde sterk ruikende chemicaliën. Qua temperatuur is vooral een constante temperatuur belangrijk. Bij voorkeur een temperatuur van 12 graden Celsius en het liefst altijd onder 18 graden Celsius.

Licht, vochtigheid en ventilatie

Licht is een belangrijke factor, die je niet mag onderschatten. Door een teveel aan licht kan de smaak van de wijn negatief worden beïnvloed. De meeste bewaarwijnen worden daarom ook in een donker gekleurde fles opgeborgen. Qua vochtigheid is een percentage van meer dan 60% ideaal. Hoe vochtiger, hoe beter dit is voor de wijn. Om schimmels te voorkomen is een goede ventilatie belangrijk. Ook de kurk van de fles kan door een slechte ventilatie worden aangetast en dus uiteindelijk ook de wijn.