Bij het ontwerpen van een tuin komt veel meer kijken dan alleen het planten van bloemen en het neerzetten van een paar stoelen. Een goed doordacht tuinontwerp kan je buitenruimte transformeren tot een oase van rust en schoonheid. Een plek waar je kunt ontspannen en genieten van de natuur. Hier zijn enkele belangrijke aspecten die in een tuinontwerp niet mogen ontbreken.
Het gebruik van de tuin
Voordat je begint met het ontwerpen, is het belangrijk om na te denken over hoe je de tuin wilt gebruiken. Wil je een tuin om te ontspannen, een speelruimte voor de kinderen of huisdieren te creëren, een moestuin of een combinatie van allerlei zaken? Het doel van de tuin bepaalt de indeling en de elementen die je nodig hebt en dus in het tuinontwerp moeten terugkomen.
Structuur en indeling
Een goede tuin heeft een duidelijke structuur. Dit kan worden bereikt door het creëren van verschillende zones, elk met een eigen functie. Denk aan een zithoek, een speelgebied, een moestuin en misschien wel een vijver, rotstuin of waterpartij.
Paden en hagen kunnen bijdragen om deze zones te definiëren en ze zorgen voor een logische routing door de tuin.
Goed om te weten: structuur is niet altijd nodig. Sommige mensen vinden een verwilderde tuin juist mooi, zodat ze zo dicht mogelijk bij de inheemse natuur komen. Het is dus een kwestie van smaak met wat je met de tuin wilt doen.
Beplanting en kleurenschema
De keuze van planten is bepalend voor de sfeer en de mate waarin je tuinonderhoud moet uitvoeren. Kies planten die passen bij het klimaat en de bodemgesteldheid van je tuin.
Denk daarnaast na over het kleurenschema: welke kleuren wil je benadrukken? Gebruik verschillende hoogtes en bloeiperioden om het hele jaar door een leuke tuin te hebben.
Watermanagement
Water is onmisbaar voor het leven in de tuin, maar te veel of te weinig water kan problemen opleveren. Zorg daarom voor een goed irrigatiesysteem dat aan de behoeften van je planten voldoet.
Overweeg ook zeker om regenwater op te vangen, bijvoorbeeld met een regenton of ondergrond bassin. Zo voorkom je enerzijds wateroverlast en anderzijds bespaar je drinkwater doordat je het regenwater hergebruikt.
Comfort en gebruiksplezier
Denk aan het toevoegen van comfortabele zitplaatsen, schaduwplekken en eventueel een buitenkeuken of barbecue. Elementen zoals een vuurplaats of een waterpartij kunnen een extra dimensie toevoegen aan je tuin, waardoor het een uitnodigende plek wordt om tijd door te brengen.
Verlichting
Verlichting is niet alleen functioneel maar voegt ook sfeer toe aan je tuin. Goed geplaatste verlichting kan looppaden verlichten, accenten leggen op bepaalde planten en sculpturen en zorgen voor een aangename ambiance tijdens de avonduren.
Privacy en veiligheid
Zorg voor privacy in je tuin. Bijvoorbeeld met hagen, schermen of bomen. Zorg er ook voor dat de tuin veilig is, vooral als er kinderen of huisdieren spelen. Dit betekent onder andere dat je geen giftige planten plant en bijvoorbeeld waterpartijen afschermt, zodat een kind of huisdier er niet zomaar in kan vallen.
Kies voor een 3D tuinontwerp
Een tuinontwerp waarin je rekening houdt met de besproken aspecten zal niet alleen een functionele en mooie tuin opleveren, maar ook voor een plek zorgen waar je jarenlang van kunt genieten.
Wij raden je overigens aan om voor een tuinontwerp in 3D te kiezen. Een tuinontwerp in 3D levert een virtuele wandeling op, zodat je kunt ervaren of wat je voor ogen hebt er in het ‘echt’ ook mooi uit ziet.
3D tuinontwerpen kan je zelf maken, maar als je het door een professioneel hoveniersbedrijf laat doen, dan weet je zeker dat er aan alle aspecten wordt gedacht. Als je budget het toelaat, adviseren wij daarom een 3D tuinontwerp laten maken in plaats van dat je zelf met een tuinontwerpprogramma aan de slag gaat.