23 Maart 2017 – “Doe rustig”

christiana-rivers-217056IK BEN RUSTIG! Dat is het eerste dat je dan gefrustreerd roept naar degene die zegt dat je rustig moet doen. Meestal is diegene mijn vriend of ben ik degene die bijdehand olie op het vuur gooit met deze opmerking. Want dat is dus wat je in feite doet. Iemand heeft emotie in z’n stem, jij luistert er kalm maar en besluit dat dit helemaal de verkeerde emotie is voor de situatie. “Doe rustig”. Tja, ik ben benieuwd, is er ooit een situatie beter geworden van deze zin? Is er ooit een discussie weggeëbd in een zacht, kabbelend beekje? Een serene omgeving met tjilpende vogeltjes op de achtergrond? Het liefst met adembenemende zonsondergang? Nou, dat is mij nog nooit overkomen. Hier barst de bom. Niemand is meer redelijk en het gaat snel van kwaad tot erger.Maar wat is dan de manier? Iemand uit laten praten. Tja als we er even van een afstandje naar mogen kijken is dat natuurlijk hartstikke logisch. Iemand zijn zegje laten doen, even incasseren en dan zeggen: “Schat, je hebt helemaal gelijk, volgende keer doen we het op jouw manier.” Zeg nu zelf, best een goede manier om een verhit gesprek af te sluiten toch? Toch krijg ik vaker de reactie dat ik niet zo onredelijk moet doen maar soms is dat nu juist hetgeen waar ik dan even zin in heb. Onredelijk doen. En dan wil ik dat niet voor mijn voeten gegooid hebben en dan wil ik al helemaal niet iemand anders gelijk geven, of nog erger mijn eigen onredelijkheid erkennen. Pffff. Nog zo’n ding. Ben je lekker op dreef met je standpunten krijg je te horen dat het wel duidelijk is. Nee het is helemaal niet duidelijk want zie je me niet even lekker op dreef zijn? Hallo, dit moet er allemaal nog uit hoor, dus onderbreek mij vooral even lekker niet.

Discussies voeren, je hebt ze nodig. Onredelijk zijn en doen is op zijn tijd best belangrijk. De beste versie van jezelf is voor de mensen die heel dicht om je heen staan. Maar naast de beste versie ook de slechtste. Bij je geliefden durf je je wel even te laten zien, durf je je lelijke kanten te laten zien, durf je je kwetsbaar op te stellen. Bij je geliefden hoef je je nu eenmaal niet beter voor te doen dan dat je bent. Iedereen heeft slechte eigenschappen maar lief voor jezelf en elkaar zijn is ook belangrijk.

Ik vind dat dus wel een ding. Als ik niet lekker in mijn vel zit zeur ik snel tegen mijn vriend aan, ben ik korter naar de kleine toe en kruip ik in mijn eigen bubbel. Terwijl ik in de grote buitenwereld mijn best doe om mijzelf, mijn vrolijkheid en energie terug te vinden. Stom eigenlijk want de beste versie van mijzelf zou eigenlijk juist voor de mensen moeten zijn die ik liefheb.

Het is niet zo dat ik hier een gesprek zit te voeren over een gespleten persoonlijkheid, maar lief zijn voor elkaar en daarmee voor jezelf is iets waar ik altijd aan wil blijven werken.

Bijna acht jaar geleden kreeg ik een relatie met mijn grote liefde. Alles was leuk, alle tijd die we met elkaar doorbrachten bestond uit aandacht aan elkaar geven, samen plezier maken, leuke dingen doen, elkaars levens ontdekken. Hoe gemakkelijk is het dan eigenlijk om met elkaar te praten? Je geeft elkaar de beste versie en wilt net zo leuk gevonden worden als dat jij diegene vindt. Soms denk ik nog wel eens aan hoe het toen was, die vlinders in je buik, de hele dag door contact en niet uitgepraat raken. Steeds leven van afspraakje naar afspraakje, echt wel verliefdheid.

We zijn al heel wat jaren liefde, samenwonen, plezier, verdriet en dromen verder. Samen leven is echt zo ontzettend fijn maar soms eigenlijk ook best een valkuil. Soms denk ik, shit we leven al de hele week langs elkaar heen, we moeten echt weer even tijd voor elkaar maken. Want dat is het. Je bent moe van het werk, kind slaapt beroerd, verdrietige dingen in je leven… Het kan je helemaal opslokken, en met jou ook de aandacht voor je relatie. Want ja dan betrap ik mezelf wel eens op een gefrustreerd gesprek waarna ik de rust opzoek en denk, doei ik heb er geen zin in. En waar gaat het dan uiteindelijk over? Soms hele belangrijke kwesties zoals de was die naast de wasmand ligt in plaats van erin, want hallo; best belangrijk. De discussies die voortkomen uit vermoeidheid, ontevredenheid, angst, spanning en stress zijn de vervelendste. Want nee lieverd, jij hebt eigenlijk helemaal niks fout gedaan maar ik ben gewoon verdrietig door andere moeilijke dingen in het leven en ik reageerde me af op jou.

Best stom als ik er zo over nadenk. Ik weet zo zo zo goed wat voor mij belangrijk is, maar laat juist ook deze mensen mijn slechtste kanten zien. Helemaal niet erg, want hallo we zijn ook maar mensen, maar soms ook belangrijk om even bij stil te staan. Die discussies blijven we voeren, net als af en toe lekker onredelijk zijn. Maar ik ga snel ons buurmeisje vragen om op te passen zodat we weer eens lekker samen uit eten kunnen. Elkaar al onze aandacht kunnen geven, net als vroeger.

Liefs Martina

Volg je mij al via social media?

Volg:
Share:

12 Reacties

 1. Gerdina
  23 maart 2017 / 11:08

  Mooi en herkenbaar….je bent vergeten erbij te schrijven dat je soms ook best aardig en positief terug kunt komen op wat je gezegd hebt 😉 geniet van een avondje samen uit!

 2. 23 maart 2017 / 13:22

  Doe rustig moet je ook niet tegen mij zeggen , maar dat geldt volgens mij voor veel mensen haha.

 3. Evalien
  23 maart 2017 / 13:59

  Mooi geschreven laiverd!

 4. Hester
  23 maart 2017 / 17:25

  Wat een leuk en herkenbaar artikel weer! Ik kan af en toe ook genieten van onredelijk zijn en heb daarna de grootste moeite met toegeven dat ik misschien een beetje onredelijk was (ondanks dat je er zelf ook op terug kijkt met het idee dat het wel wat minder had gekund). Ik denk dat dit iets is wat voornamelijk vrouwen hebben, soms is er dan geen touw vast te knopen aan onze eigen argumentatie en is van alles een probleem. Toch kan het opluchten, mits de discussie goed afgesloten is en je alles eruit hebt gegooid wat eruit moest. Vaak kun je er samen nog wel om lachen dan en je geliefden herkennen gelukkig ook vaak meteen dat het niet aan hen ligt. Ik moest vooral lachen toen je begon over ‘te vroeg’ begrepen worden. Dat is ZO irritant. Dan bereid je je voor op een flinke discussie met allerlei standpunten en dan zegt je partner te snel sorry en begripvol te zijn. Dan denk ik: neeee ik wil nog even doorgaan met alles wat ik voorbereid heb. Zo fijn dat je hier gewoon open en eerlijk over blogt!

  • Martina
   Auteur
   23 maart 2017 / 17:48

   Dankjewel voor je leuke reactie! Precies dit! En bijleggen is zeker belangrijk! Anders waren maanden waarschijnlijk nooit jaren geworden! 🙂

 5. Maaike
  23 maart 2017 / 18:15

  Alleen maar liefde voor dit <3 zo exact herkenbaar geschoeven. .maar soms o zo belangrijk om uit je slof te kunnen schieten.. zelf overkomt het me zelfs bij vriendinnen (al heb ik daar dan wel extra wijntjes voor nodig), maar god wat lucht het op als je het direct daarna weer bij gelegd hebt en beseft hoeveel je om elkaar geeft 🙂 dan is dat kabbelende beekje met zonnestralen er snel weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.