22 Augustus 2017 – Vriendschap is voor mij….

han-hsing-tu-283033Het is met geen geld van de wereld te koop. Het is ontzettend kostbaar als je het gevonden hebt. Het moet aandacht, liefde en respect krijgen anders gaat het dood. Het is pas echt als je helemaal jezelf kunt zijn. Als je een traan niet hoeft te verbergen met een lach. Het is soms zo hard als de realiteit, maar ook denken in mogelijkheden. Deuren die openen omdat een frisse blik op een situatie zoveel goeds kan doen. Samen huilen om pijn, elkaars last kunnen verlichten.

Goede vriendinnen herken je alleen maar makkelijker als het leven moeilijker wordt

Echte vriendschap is net zo ongrijpbaar, waardevol en oprecht als echte liefde. Ik mag in mijn handen knijpen met een aantal goede vrienden en vriendinnen. Ook vriendschap is een onderwerp waar ik het met mijn vriendinnen wel eens over heb. De ene vriendin heeft, in mijn ogen, ontelbaar veel vriendinnen en een rijk sociaal leven terwijl de ander kiest voor een kleiner, overzichtelijker clubje en wat minder afspraken in de week. Ik vind daar dus helemaal niks van. Vriendin a zie en spreek ik dagelijks en vriendin b maandelijks. Maakt dat de ene vriendschap dan waardevoller dan de andere? Nee echt niet. Ik ben sowieso niet iemand die zijn vriendinnen rangschikt op een ‘most important’ lijstje, dat deden we op de basisschool. Een persoonlijkheid is zo divers dat je vriendschappen kunt zien als momenten om verschillende kanten van jezelf te belichten of zelfs verbeteren. Ik heb bijvoorbeeld een vriendin waar ik ontzettend goed mee over mijzelf en mijn persoonlijke doelen kan praten. Ze snapt onrust als geen ander en weet dat je geen genoegen moet nemen met minder. Als het je niet gelukkig maakt is het simpelweg niet iets waar je je energie aan moet besteden. Dit zijn dingen die haar ook bezig houden, dus volledig logisch dat we hier samen veel over praten.

Ik rangschik mijn vriendinnen niet op een ‘most important’ lijstje

Ik heb een vriendin waarmee ik veel praat over ons beroep als spoedeisende hulp verpleegkundige en hoe we hier het meeste uit kunnen halen. Wij vonden elkaar toen ons vak één van de hoogste prioriteiten was. Nog geen gezin, carrièregericht. Hoe willen wij onszelf profileren op werkgebied? Niet perse bewuste gesprekken en onderwerpen maar samen waren we daar wel mee bezig, zowel op persoonlijk gebied als onze werkomgeving. Na een aantal jaar is onze vriendschap veranderd, zoals we eerst het beste bij elkaar naar boven haalden op werkgebied, kunnen we nu de veranderingen in ons leven goed met elkaar bespreken. Ik spreek haar eerder maandelijks dan wekelijks, maar het is altijd goed. Dan nog een vriendin, een hele bijzondere want zij heeft zo’n ontzettend mooie persoonlijkheid. Heel liefdevol, mijn drie uur ‘s nachts vriendin en voelt altijd als een warm bad. Ze is ontzettend attent, vergeet in tegenstelling tot mijzelf niks en niks is haar te gek. Vroegah samen stappen, bracht ze deze aangeschoten student weer thuis na flink dansen, lachen en wat borrels. Stonden we een andere avond om 01.00u in de nacht jankend op de grote markt want er werd uit het niets een diep gesprek gevoerd, een gevoelige snaar geraakt. Even janken en weer doorgaan. Haar vriendschap voelt als thuis. Hard werken is bij ons nooit aan de orde geweest, behalve tijd maken in de agenda dan 😉  Dat is in mijn ogen de kracht van een goede vriendschap. Gesprekken moeten vanzelf hun weg vinden, stiltes mogen er zijn zonder ongemakkelijk aan te voelen. “Nu even niet” moet je tegen elkaar kunnen zeggen zonder dat de ander zich op het hart getrapt voelt. Dan denk ik nog aan een andere vriendin. Zij brengt mij uit mijn comfort zone, geeft waardering aan totaal andere kwaliteiten en keuzes wat mij weer helpt om groter te dromen. Zal ik….?! En zij zegt dan doen!!! Ik heb nog veel meer heerlijke vriendinnen waar ik van alles over wil vertellen maar dan zijn we volgende week nog niet klaar….

Vriendschap kun je niet forceren

Vriendschap kun je niet forceren. Ook al besluit je met de beste bedoelingen je helemaal in te zetten voor een vriendschap heeft dat vrij weinig effect. Tenminste, als de klik er niet is. Ik snap het overigens wel. Stel je bent verhuisd, ver uit de buurt van je vriendin(nen) dan kun je je heel verloren voelen. Ik zeg dus niet dat je niet je best moet doen om vriendschappen op te bouwen ‘want het is immers toch een lot uit de loterij’.

Maakt moeilijke momenten gemakkelijker en fijne momenten mooier

Vriendschap is grillig, nooit te voorspellen, nooit te vangen en kan je op onverwachte momenten verrassen. Vriendschap kan zich uiten in allerlei vormen. Vluchtige momenten. Vriendschap kan zich niet uitdrukken in getallen, vriendschap is geen rekensom. Kleine gebaren, zo klein maar vol genegenheid. Geen kwantiteit maar kwaliteit. Vriendschap geeft warmte, helpt je verder in het leven. Maakt moeilijke momenten gemakkelijker en fijne momenten mooier. Vriendschap is een kostbaar goed. Het ligt niet voor het oprapen dus als je het hebt gevonden moet je er zuinig op zijn. Je moet het ruimte geven om te groeien. Liefde en geven om gezond te blijven. Aandacht en respect geven om te kunnen ontplooien.  Plezier geven om te laten dansen in zowel regen als zonneschijn.

ZO. Dat was wel even een moeilijk onderwerp om te vangen! Zoveel over te zeggen, zo algemeen maar toch ook zo persoonlijk. Ik denk aan een deel twee….  Ik gun iedereen vriendschap. Je hebt geen elftal nodig, maar een team!! (lekker Cruijffiaans dit) Trouwens, let me know, helemaal eens met mijn blik op vriendschap of oneens? Ik ben onwijs benieuwd naar jouw mening!

Liefs Martina 

Volg jij mij trouwens al via social media?

Afbeelding x

Volg:
Share:

6 Reacties

 1. Maaike
  22 augustus 2017 / 16:00

  Verdorie! Zit hier met tranen in mijn ogen, zó raak gesproken!
  En ook weer o-zo-ontzettend-herkenbaar, voel en denk precies hetzelfde en jij weet het maar weer mooi in woorden te omschrijven

 2. Manon
  23 augustus 2017 / 11:25

  Heel mooi en raak stuk! Ik heb zelf 2 echte goede “bff”vriendinnen en dan nog m’n zusje waar ik een vriendinnenband mee heb en een groep meiden waar ik m’n hart kan luchten en alles kwijt kan. Inderdaad wat je zegt: elk persoon heeft weer een andere “functie” (klinkt zo stom hahaha). Bij de een kan ik uuuuuuren kletsen over koetjes en kalfjes maar ook serieuze zaken en bij de ander gaan de gesprekken weer dieper en weer bij een ander kan ik m’n hart luchten over het moederschap. Zo fijn en goud waard!

  • Martina
   Auteur
   24 augustus 2017 / 13:06

   Bedankt voor je reactie Manon, leuk om te horen dat je je eigen vriendschappen hierin kan herkennen!

 3. 24 augustus 2017 / 10:59

  Heel mooi en goed verwoord, heel herkenbaar! Doe maar een deel 2!

  • Martina
   Auteur
   24 augustus 2017 / 13:06

   Bedankt voor je leuke reactie, maakt het nóg leuker om te schrijven 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.