19 September 2016 – Durf het, doe het.

Alleen als je gaat trouwen beloof je elkaar trouw te zijn. Je zegt het tegen elkaar. Voor de wet, ten overstaan van de ambtenaar, jullie getuigen en geliefden.  Ik beloof jou trouw te zijn.

img_9655Maar wat is nu trouw zijn? Hoe ben je trouw? Ik heb altijd mijn best gedaan voor anderen. Ik wilde leuk gevonden worden. Maar wat is nu belangrijker, jezelf aan de kant zetten voor een ander of trouw zijn aan jezelf? Nu vraag je je misschien af, hoe moet ik kiezen? Het gaat niet om kiezen en als je dat eenmaal door hebt ligt de wereld aan je voeten.

Het gaat niet om kiezen en als je dat eenmaal door hebt ligt de wereld aan je voeten.

Wat was de basisschool vermoeiend en wat kon de middelbare zwaar zijn. Achteraf weet ik dat ik er veel meer van had kunnen genieten en dat ik er veel meer plezier in had gehad als ik stoer genoeg was geweest om voor mijzelf te kiezen. Dat is misschien een suf voorbeeld maar het gaat door in alles. In je keuze voor je partner, in je werkplezier en in je vriendschappen. Als je niet trouw durft te zijn aan jezelf kan dat een naar, knagend gevoel meebrengen. Ben jij stoer genoeg om trouw te zijn aan jezelf en voor je eigen geluk te kiezen? Ja, ik zeg stoer en ik bedoel ook stoer. Je hebt namelijk ballen nodig om dingen niet te laten sudderen en om te zeggen: ‘ik stop hiermee, want het maakt mij niet gelukkig’. Natuurlijk is er ook nog zoiets als je boerenverstand. Soms moet je dingen doen waar je geen zin in hebt. Zoals tijd vrij maken voor een gesprek waar je eigenlijk geen zin in hebt. Zoals je gespaarde centen investeren in een nieuwe wasmachine, in plaats van die mooie designertas.

Je hebt ballen nodig om dingen niet te laten sudderen en om te zeggen: ‘ik stop hiermee, want het maakt mij niet gelukkig.’

Trouw zijn betekend niet onverantwoordelijkheid. Trouw zijn betekend niet iedereen verstoten en alleen aandacht aan jezelf besteden. Trouw zijn betekend niet weglopen voor de toekomst en de beste keuzes maken voor jezelf en je geliefden. Soms moet je jezelf van de bank slepen om energie te steken in een vriend of vriendin. Misschien lag je net wel heel lekker met een filmpje op de bank, maar wat een voldoening zal het geven dat je er voor diegene kunt zijn op een moeilijk moment. Echte vrienden waarderen dat en zullen niet twijfelen om hetzelfde voor jou te doen.

Er komt een moment dat je kritisch naar je vrienden gaat kijken. Je hebt misschien een druk sociaal leven, bent druk met je werk/gezin en dan heb je simpelweg geen tijd en energie om jezelf altijd volledig te geven. Wat een opluchting; dat is dus helemaal niet erg! Je hebt niks aan veel vrienden, je hebt veel aan goede vrienden. Welke mensen geven je energie? Bij wie kun je altijd terecht? Welke vrienden zijn eerlijk en oprecht? Bij welke vrienden kun je jezelf zijn? Liever investeren in de mensen die nu in je opkomen dan investeren in mensen die je oppervlakkig kent. Als je zo naar je vriendschappen durft te kijken dan zal het je zoveel opleveren. Met deze mensen kun je hoogtepunten vieren maar ook dieptepunten delen.

Trouw zijn kun je op zoveel verschillende manieren terugzien in je leven. Trouw zijn aan jezelf, investeren in de toekomst van jezelf en je gezin, kiezen voor de liefde, energie steken in vriendschappen voor het leven.

Soms is het doodeng, maar trouw zijn betekend dat je niet bang bent om terug te gaan naar je gevoel. En alle  gevolgen die daarbij horen.

Uiteindelijk gaat trouw zijn helemaal niet om een trouwerij, of iets wat je op je cv beschrijft als eigenschap. Het gaat niet om leuk gevonden worden door dat populaire meisje op de middelbare of een vriendje hebben die een auto heeft of een grote vriendengroep. Het gaan niet om die promotie ten koste van alles, het gaat niet om een groot huis. Het gaat erom dat je de ballen hebt om voor jezelf te kiezen en dat je kritisch naar jezelf en de relaties om je heen durft te kijken. Soms is het doodeng, maar trouw zijn betekend dat je niet bang bent om terug te gaan naar je gevoel. En alle  gevolgen die daarbij horen.

Wat is trouw zijn voor jou?

Liefs, Martina

Bloglovin          Twitter              Instagram      Snapchat: todayslife

Volg:
Share:

11 Reacties

 1. Lianne
  20 september 2016 / 20:11

  Wat heb je dit mooi geschreven zeg.
  Precies wat Anne zegt, hier ga je overnadenken!

  • Martina
   Auteur
   21 september 2016 / 13:52

   Dankjewel, hoop dat je er iets uit kunt halen šŸ™‚

 2. Hester
  2 oktober 2016 / 14:48

  Dit mooie blogje kwam voor mij op het juiste moment. Precies wat ik nodig had om bepaalde knopen door te hakken. Dankjewel! Wat zitten je wenkbrauwen prachtig trouwens! Om jaloers op te zijn.

  • Martina
   Auteur
   2 oktober 2016 / 19:17

   Wat fijn om te horen dat je wat aan mijn artikel hebt gehad! En die wenkbrauwen, dankjewel! Wel wat hulp van Anastasia Beverly hills hoor šŸ˜‰

 3. 28 oktober 2016 / 09:17

  Heel mooi geschreven, erg leuk om te lezen doet me ook denken aan het boek dromen, durven, doen. Dat is wat meer gericht op carriĆØre maar zeker ook toepasbaar op andere gebieden. Ik denk dat je het boek “the life changing magic of not giving a fuck” ook wel kan waarderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.