13 Oktober 2016 – Je bent kleuter en je wilt wat

Gisteren kon je meer lezen over Majanka en vandaag aan haar de eer om af te trappen met een  heerlijk herkenbaar verhaal over een van die momenten met een kleuter. Melle zit nog niet in de kleuter-fase maar hij kan nu al puberen. Hij weet wat nee betekend maar is erg wispelturig in zijn reactie op dit woord. Dat is dan gelijk de reden dat deze gebeurtenis mij niet vreemd in de oren klinkt….. Herkenbaar? Laat het even weten in de comments!

14614346_1765162497089770_1559247872_o

Je bent kleuter en je wilt wat. Of toch niet. Of toch wel. Of niet. Of….je weet het niet. Crisis. Je weet het niet, je wilt alles en niets. En dat resulteert in een jammerend nee, een zeurend nee of een schreeuwend NEEEEEEEEE op alles wat die suffe moeder voorstelt.  Je wilt een verhaaltje lezen voor het slapen gaan en dan zit je opgescheept met een autistische moeder die niet snapt dat je ook gewoon op de laatste bladzijde kan beginnen. Van de laatste bladzijde kun je namelijk prima naar de derde hoppen en dan naar de achtste. ‘Out of the box’ denken mama, dat is hip. Het is alleen jammer dat je te jong bent om die tekst te kennen en je moeder voor de voeten te  werpen. En als je moeder dan gewoon gaat voorlezen op de bladzijde die je uiteindelijk aanwijst dan word je heel verdrietig en boos omdat ze gewoon begint te lezen. Je wilde haar nog laten zien welke bladzijde daarna komt en welke daarna. Dat zij dan niet meer de volgorde begrijpt, begrijp jij dan weer niet. Lezen wil je nu niet en niet lezen wil je ook niet, je bent boos en je wilt alles en je wilt niets of gewoon iets anders wat zij niet snapt. En dat resulteert dan dus dit keer in een huilend en schreeuwend NEE. Uiteindelijk leg je je er dan maar bij neer dat zij er ook niets aan kan doen dat ze zo’n gebrekkig inlevingsvermogen heeft.

En als je dan in bed ligt weet je natuurlijk niet meer of je een liedje wilt of een ontsnappingsoefening (ontspanningsoefening is ook wel een lastig woord).  Dus je zegt dat je het niet meer weet. En als ze alle liedjes voorstelt die je normaal wel eens kiest zijn die natuurlijk nou net diegene die je niet wilt. En die ontsnappingsoefening wil je ook niet. Je bent te moe, je weet niet meer wat je wilt, alles of niets of alles en niets. Zij moet kiezen omdat jij het niet weet, maar omdat zij al 5 dingen heeft gekozen die jij niet wilt stelt ze voor dat je zelf iets kiest. Oh my, het is toch om furieus van te worden? HOEZO WEET ZIJ NIET WAT JIJ WILT???? Ze is toch je moeder. Uiteindelijk schreeuw je uit frustratie haar maar toe dat je die ontsnappingsoefening wil. En je kruipt lekker tegen haar aan. Je geniet van het gekriebel op je arm. Neeeeeeee, niet op je hoofd, alleen op je arm. Dat heerlijke zachte gekriebel, waar je zo lekker soezig van wordt met een zachte stem in je oor. Je kruipt tegen dat lekker zachte moederlijf aan. Nog een kusje en een knuffel.

En je valt in slaap als een engeltje. Een lief, klein engeltje. Die net zo worstelt met de wereld als zij. Voor haar lijken jouw problemen klein en futiliteiten, maar voor jou zijn ze net zo groot als die van haar voor haar.

Door Majanka 

Volg:
Share:

8 Reacties

  • Majanka
   14 oktober 2016 / 11:16

   Ik weet natuurlijk weer niet hoe ik hier een smiley moet plaatsen, dus bij deze: dikke glimlach terug!

 1. Gea
  14 oktober 2016 / 08:49

  Herkenbaar. Ook leuk dat het vanuit het perspectief van de kleuter is geschreven.

  • Majanka
   14 oktober 2016 / 11:16

   Dank je wel Gea! Ergens vind ik het verassend, en misschien ook wel weer niet, voor hoeveel mensen het herkenbaar is.

 2. 15 oktober 2016 / 16:31

  Mooi geschreven en indd herkenbaar alleen dan de dreumes versie met uh en die die en heftig schreeuwen als ik mij zin niet krijg

  • Majanka
   15 oktober 2016 / 17:34

   En dan is het ook nog de kunst om de uh’s en de die’s te herkennen voor wat ze ermee bedoelen…

 3. Martine Hollander
  16 oktober 2016 / 17:15

  Goh. Wij moeten volgende keer eens praten. Die van bijna 4 van mij is net zo. Alleen die zit al in een heel traject. Misschien wel voor niks….

  • Majanka
   16 oktober 2016 / 18:57

   Hey lady, dat gaan we zeker doen. Ben heel benieuwd naar je verhaal. Ik zie je snel volgens mij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.